Poliisille pamahti uusi säästövelvoite

Sisäministeriön maanantaina julkistamien tietojen mukaan poliisin, hätäkeskusten ja rajavartioston on etsittävä vielä aiemmin päätettyä enemmän säästöjä toiminnoistaan.

Hallitus teki maaliskuun lopussa kehyspäätöksen valtiontalouden sopeuttamiseen edellytettävistä lisäsäästöistä. Ministeriöt ovat nyt laskeneet omilta aloiltaan, mitä uudet säästötavoitteet tarkoittavat kunkin hallinnonaloilla.

Sisäministeriön mukaan sen alalta säästöjä on saatava lisää 9,4 miljoonaa euroa vuonna 2015 ja vuoden 2018 tasolla yhteensä noin 25 miljoonaa euroa.

Säästövaatimukset ovat niin isoja, että ministeriön mukaan ne merkitsevät leikkauksia henkilöstömenoista. Ministeriö varoitti maanantaina, että hallinnonalalla voidaan joutua yt-neuvotteluihin säästöjen aikaansaamiseksi.

Pääsääntöisesti säästöjä aiotaan hakea tehostamalla toimintaa ja säästämällä ict- ja muista kuluista. Käytännön säästösuunnitelmia ei kuitenkaan vielä tarkemmin ole.

Sisäministeriön alaisten virastojen on nyt käynnistettävä suunnittelu, mistä säästöt otetaan. Suunnitelmien on edettävä toukokuussa, ja kesäkuussa ministeriö antaa tarkemmat ohjeet suunnittelumääräyksenä.

Tarkka vuoden 2015 budjetti valmistuu ja julkistetaan elokuussa.

- Tällä hetkellä on vielä vaikea arvioida, millaisia toimenpiteitä säästöt edellyttävät, sisäministeri Päivi Räsänen sanoo.

- Kunhan tarkemmat laskelmat ja suunnitelmat selviävät, tulen ottamaan asian tarvittaessa esille budjettiriihessä.

Ministeriö arvioi, että merkittävät säästöt kohdistuvat kaikkiin virastoihin. Käytännössä se tarkoittaa etenkin poliisia, Hätäkeskuslaitosta ja rajavartiostoa.

Pelastustoimi on pääosin kuntarahoitteinen toimija.

Koko sisäministeriön hallinnonala on hyvin työvoimavaltainen. Alan kokonaismenoista noin 66 prosenttia on henkilöstömenoja.

Räsänen pitää valtion talouden tasapainottamista ja velkaantumisen pysäyttämistä sisäisen turvallisuuden kannalta tärkeänä.

- Olen kuitenkin huolestunut siitä, millaiset näiden uusien säästöjen vaikutukset ovat hallinnonalamme virastoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisiuudistuksen hyödyt tulevat viiveellä

Poliisin tiedonkeruu ei riitä, pitää myös puuttua

Poliisien purkaukset kertovat arjesta

Näin muuttuvat poliisilaitokset vuodenvaihteessa

Nimi muuttuu, valvonta jatkuu