Poliisin vilkun väri ei ole aina vain sininen

Kun poliisilta sai kysyä liikenteestä mitä tahansa, näin kysyttiin ja näin poliisi vastasi:

1 Miten kiertoliittymässä ajetaan?

Suurin osa autoilijoista on ajanut ajokorttinsa ennen kuin kiertoliittymät yleistyivät Suomessa, sillä ensimmäinen rakennettiin 1990 ja ne yleistyivät vasta 1990-luvun lopulla. Miten niissä ajetaan?

–Kiertoliittymään tuleva autoilija väistää liittymässä ajavaa liikennettä, myös risteävää kevyttä liikennettä, vanhempi konstaapeli Kimmo Kellokoski Itä-Suomen poliisin liikennepoliisista neuvoo.

Kiertoliittymään ajettaessa ei näytetä suuntamerkkiä, vaan niihin ajetaan aina vain kaartamalla oikealle.

–Jos kiertoliittymässä on useita kaistoja, seuraa liikennemerkkejä ja ryhmity ajoissa. Kaistaa vaihtava ilmoittaa aikeistaan aina suuntamerkillä.

–Kiertoliittymästä poistuttaessa näytetään suuntamerkkiä sinne, minne on poistumassa. Näin toimimalla liikenne saadaan soljuvaksi. Se on kiertoliittymän idea.

2 Valvooko poliisi liian lähellä ajamista?

–Suomessa tuntuu, että kaikki ajavat liian lähellä, Kellokoski moittii.

–Liian lähellä ajaminen ärsyttää muita ja on myös todellinen riski, jos edessä tapahtuu jotain yllättävää. Jo pelkästään ihmisen reaktioaika on pari sekuntia. Turvavälin pitäisi olla vähintään 4–5 sekuntia.

– Liian lyhyet turvavälit ovat iso ongelma liikenteessä. Tilanteen parantaminen lähtee jokaisesta autoilijasta itsestään. Jokaisen tulisi ymmärtää omalla kohdallaan ennakoivan ajon tärkeys. Riittävät turvavälit ovat tärkeät myös taajamissa etenkin nyt talvella, jolloin risteykset voivat olla jäisiä.

–Poliisi valvoo turvaväliä erikseenkin ajotapavalvonnan yhteydessä. Liian lyhyestä turvavälistä voi saada huomautuksesta sakkoon. Aiomme ensi viikollakin valvoa tätä asiaa! Kellokoski lupaa.

–Jos joskus tuntuu pelottavalta, miten lähellä takana oleva ajaa, esimerkiksi sumuvalon voi laittaa hetkeksi päälle ja huomauttaa tällä, että nyt ollaan liian lähellä. Toinen tapa on siirtyä itse pysäkille ja antaa toisen mennä menojaan. Liikenteessä on turha stressaantua.

3 Siniset vilkut, mitä teen?

Mistä tietää, haluaako takaa vilkkuvalot päällä tuleva poliisiauto päästä kiireesti ohi vai yrittääkö se pysäyttää?

–Kun poliisiauto tai yhtä lailla ambulanssi on hälytysajossa, se käyttää sinisiä hälytysvaloja ja usein myös hälytysääntä. Hälytysajoneuvoa on pyrittävä väistämään turvallisesti.

Edessä ei tule siis tehdä äkkijarrutusta, vaan jatkaa normaalia ajonopeutta eteenpäin, kunnes voi väistää pysäkille tai poliisiauto pääsee muuten ohittamaan.

Kaikki autoilijat eivät tiedä, että poliisiautoissa on sinisen vilkkuvalon lisäksi myös toisen värinen valo: punainen pysäytysvalo.

–Jos poliisiauto lähestyy takaa ja näyttää yhtä aikaa sinisen valon lisäksi punaista valoa, poliisi haluaa edessä ajavan auton pysähtyvän. Punainen pistevalo on niin voimakas, että sen huomaa kyllä peilistä.

– Jos poliisi näyttää sinistä ja punaista valoa, edessä ajavan ei tarvitse pysähtyä saman tien siihen ajokaistalle. Hiljaisella tieosuudella tulee ajaa rauhassa pientareelle tai vilkkaammalla paikalla pysähtyä esimerkiksi seuraavalle linja-autopysäkille.

Poliisi voi haluta pysäyttää edessä ajavan autoilijan esimerkiksi puhallutusta varten tai puuttuakseen tämän tekemään liikennerikkomukseen.

Jos kuljettaja ei ymmärrä pysähtyä, tarvittaessa poliisi voi myös ajaa esimerkiksi rinnalle ja näyttää käsimerkkiä.

4 Miten tämä kuopiolaisten ongelma menikään?

Kuka väistää, kun pyöräilijä ajaa rännikadulta esimerkiksi Suokadun tai Vuorikadun yli?

– Pyöräilijä väistää aina rännikadulta pääkadulle tullessa. Tämä tulee liikennesäännöistä. Kuopion keskustassa asiaa on tehostettu vielä laittamalla rännikaduille kärkikolmio-liikennemerkit osoittamaan väistämisvelvollisuutta.

– Rännikadut Kuopiossa ovat pääosin kevyen liikenteen väyliä. Jalkakäytävillä pyörällä ei saa ajaa kuin alle 12-vuotias.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisikoira Tarmo sai uusia ihailijoita

Kysy ja ehdota aihetta liikenneturvallisuudesta

Suojatie on eri asia kuin pyörätien jatke

Osaatko vilkuttaa oikein kiertoliittymässä?