Politiikan jättänyt Fredrik Reinfeldt uskoo yhä avoimuuteen, mutta politiikkaan hän ei halua enää sotkeutua

Torstaina Kuopion Nuorkauppakamarin johtamisfoorumissa puhunut Ruotsin entinen pääministeri Fredrik Reinfeldt uskoo yhä avoimeen yhteiskuntaan ja omiin arvoihinsa. Poliitikkona ja pääministerinä Reinfeldt tuli tunnetuksi maahanmuuttoa puolustuvista kannoistaan.

– Uskon avoimiin yhteiskuntiin, koska ne ovat vahvoja ja elinvoimaisia ja niillä on hyvät edellytykset vastata haasteisiin.

Velvollisuudesta ottaa maahanmuuttajia Reinfeldt ei halua puhua. Sen sijaan hän näkee maahanmuuton mahdollisuutena länsimaiden tulevaisuudelle, koska maahanmuutto lisää yhteiskuntien tarvetta kehittyä.

– Ottamalla maahanmuuttajia pidetään huolta myös omasta yhteiskunnasta. Ilman maahanmuuttajia meillä on ikääntyvä kansa, joka ei lisäänny.

Reinfeldtin mukaan esimerkiksi ruotsidemokraattien nousun taustalla on kansainvälinen ilmiö, johon kuuluu olennaisena osana sosiaalisten ongelmien syiden siirtäminen muiden harteille. Hänen mukaansa Pohjoismaissa elää myös väärinkäsitys, että asiat ovat huonommin kuin ne todellisuudessa ovat.

– Jotkut väittävät, että yhteiskunta on rikki ja romahtamassa. Se on suuri, mutta myös hyvin vaarallinen voima.

Hänen mukaansa tällaiset puolueet ja liikkeet käyttävät voimavaranaan esimerkiksi Ruotsia vaivanneita autopaloja. Ilmiön taustalla ei kuitenkaan välttämättä ole sosiaaliset ongelmat.

Reinfeldt on johtanut vuodesta 2017 alkaen Ruotsin vakuutusalan perustamaa turvallisuuskomiteaa. Turvallisuuskomitean yksi tehtävä on puuttua arkipäivän rikollisuuteen, joka voi voi johtaa tunteeseen, että yhteiskunta heikkenee.

Useimmiten autojen polttamisen taustalla onkin Reinfeldtin mukaan vakuutuspetos, mutta laajamittaiset autojen tuhopoltot voivat olla myös rikollisten reaktio poliisien otteiden kovenemiseen.

– Jos ongelma-alueella lisätään poliisin valvontaa, yleensä rikolliset protestoivat, koska he haluavat hallita alueitaan.

Ruotsin syyskuisia vaaleja edeltävää poliittista tilannetta Reinfeldt sen sijaan ei suostunut Savon Sanomille kommentoimaan, koska ei omien sanojensa mukaan ole enää mukana Ruotsin poliitiisessa elämässä.

– Tilanne on monimutkainen, mutta sen syvemmin en siitä puhu.

Reinfeldt ehti toimia kahdeksan vuotta pääministerinä ennen vuoden 2014 parlamenttivaaleja, joissa Reinfeldtin johtaman maltillisen kokoomuksen suosio romahti, mikä johti myös Reinfeldtin eroon vuonna 2015. Nykyään hän ei halua ottaa kantaa entisen puolueensa nykyisen johdon tekemisiin.

– Osa ovista pitää sulkea, että uusia voi avata. Muuten roolini voisi hämmentää ihmisiä, koska näyttäisi siltä, että teen jotain uutta, vaikka olenkin vielä menneessä kiinni, hän luonnehtii päätöstään jättäytyä ulos politiikasta.

Lue myös: Johtamisforumin huolena kauppasota
 

Fakta

Fredrik Reinfeldt

Entinen ruotsalainen poliitikko, joka toimi Ruotsin pääministerinä vuosina 2006–2014.

Pisimpään virassa ollut Ruotsin pääministeri.

Syntynyt 4. elokuuta vuonna 1965 Österhaningessä, Tukholman läänissä.

Opiskeli Tukholman yliopistossa, josta valmistui ekonomiksi vuonna 1990.

Nousi ensimmäisen kerran parlamenttiin vuonna 1991.

Poliitikon uran jälkeen kirjoittanut kaksi kirjaa ja toiminut muun muassa konsulttina, luennoitsijana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Johtamisforumin huolena kauppasota

Uusimmat

Savo

Arvailut 90 miljoonan voittajista käyvät kuumina Siilinjärvellä – Huhu kertoo "eläkeläismummoporukasta"

Tubettajat Santtu ja Niko: "Youtube-videoiden tekemisestä tuli huutelua yläkoulussa – nyt samat kaverit tulevat kiittelemään meitä"

Amfetamiinin käytöstä kärynnyt mies aiheutti onnettomuuden Siilinjärven moottoritiellä – autosta irtosi rengaskin

Juankoskella havaittiin vuoto vesiputkessa

Kiuruveden Teboilille murtauduttiin – olutta ja tupakkaa vorojen matkaan

Varkauden juhlaan kannattaa lähteä julkisilla tai kävellen

Jatkossa Niuvanniemen sairaalan johtava lääkäri voi hoitaa virkaa osittain etänä – Eläköityvä Eila Tiihonen toivoo, että kaupunki olisi arvostanut sairaalaa enemmän työpaikkana

Perjantaina Suonenjoella kadonnut muistisairas mies on löytynyt hyväkuntoisena

Pääministeri Rinne: Aluekehitysrahojen jakosuhde ennallaan

Jyrki Huttunen koki ikimuistoisen lauantaiaamun – "Onnea, sinulla on käsissäsi 92 miljoonan euron arvoinen lappu"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.