Posti sai irtisanoa hylättyjä lehtiä ottaneen työntekijän – maksettava naiselle kuitenkin korvauksia

Postin on maksettava 16 500 euroa Kuopion postikeskuksesta irtisanomalleen keski-ikäiselle naiselle, jonka työsopimuksen Posti purki 20 töissäolovuoden jälkeen ilman irtisanomisaikaa.

Naisen nähtiin ottavan nimettömiä, osoitteettomia aikakauslehtiä pisteestä, jossa käsiteltiin rikkoutuneita tai puutteellisia lähetyksiä.

Lehdet olisivat menneet paperinkeräykseen, mutta nainen otti lehtiä ainakin kaksi kertaa ja postitti ne itselleen Postin esimaksetuissa kuorissa.

Posti purki työntekijän työsuhteen loppuvuonna 2015, mutta nainen haastoi kanteella Postin oikeuteen. Pohjois-Savon käräjäoikeus hylkäsi naisen vaatimuksen noin 70 000 euron korvauksista, jotka koostuivat palkasta, lomakorvauksesta ja oikeudenkäyntikuluista.

Nainen vei kanteen hävittyään asian hovioikeuteen. Hovioikeuskin katsoi, että Postilla oli ollut asiallinen ja painava peruste irtisanoa naisen työsopimus antamatta varoitusta.

Hylkylehtiäkään ei saa ottaa

Postikeskuksessa oli kaikille toistettu ohjeet, ettei lehtiä eikä muutakaan asiakkaiden omaisuutta saa ottaa itselleen. Lehtien kustantajat olivat kieltäneet Postia levittämästä myöskään nimilaputtomia lehtiä eteenpäin.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, etteivät naisen työsuhteet edellytykset olleet heikentyneet niin paljon, että hänet olisi pitänyt irtisanoa ilman irtisanomisaikaa.

Naisella oli ollut huomattavan pitkä työura Postissa eikä hän työskennellyt esimies- tai muissa vastuutehtävissä.

Hovioikeuden mukaan naisen ottamat lehdet olivat menossa paperinkeräykseen eikä niiden ottaminen ollut sama asia, jos nainen olisi anastanut asiakkaalta toiselle menevän lähetyksen.

Hovioikeus katsoi silti raskauttavana, että nainen oli tietoisesti rikkonut työnantajansa antamia määräyksiä ja yrittänyt saada toisenkin työntekijän mukaan tekoon pyytämällä häntä kirjoittamaan maksettuihin kuoriin hänen osoitteensa sillä tarkoituksella, ettei hänen oma käsialansa paljasta lehtien viemistä.

Oikeudenkäyntikulut jäivät osapuolten kontolle

Hovioikeus muistutti, että postitoiminnassa erityisesti edellytetään luottamusta työnantajan ja työntekijän välillä. Siksi työsuhteen sai päättää, mutta sen olisi pitänyt antaa jatkua kuuden kuukauden irtisanomisajan.

Postin on maksettava siksi naiselle irtisanomiskorvaus ja lomakorvaus.

Lisäksi hovioikeus päätti, että nainen vapautetaan vastuusta korvata Postin 9 200 euron oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa. Molemmat osapuolet joutuvat maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa myös hovioikeudessa.

Postin työsuhdelakimies kertoi oikeudessa, että Postin käytännön mukaan asiakkaan omaisuuden ottamisesta seuraa säännönmukaisesti työsopimuksen päättäminen.

Yksi todistaja ehti menehtyä ennen hovioikeutta, joten hovioikeus kuunteli hänen todistuksensa käräjäoikeuden äänityksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Posti sai irtisanoa postikeskuksen naisen, joka pihisti lehtiä itselleen

Uusimmat

Savo

Vesannolla jalkapalloa pelataan pehmoiset tossut jalassa – "Tämä on meidän ykkösturnaus"

Pieksämäkeläisperhe on tyytyväinen palveluihin, sairaalaan toivotaan uutta toimintaa

Maastopalo saaressa Kuopiossa – Tuli levisi luultavasti huonosti sammutetusta nuotiosta

Buddhalaisen luostarin avajaisissa vietettiin rukous- ja lauluhetkiä Kuopiossa – Päämunkki sai lahjaksi ruisleipää

Siilifolkissa vieraili noin 13 500 kävijää – Eniten yleisöä veti päätöspäivänä esiintynyt poplaulaja Irina

Tunnelmoi Varpaisjärven Maalaismarkkinoita – katso kuvasarja!

Kangasniemellä kateissa ollut 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena

Rakastatko raikasta valkoista, puuta ja puuterin sävyjä? Saatat huudahtaa "Ihana, ihana!" nähdessäsi 19 kuvaa tästä savolaiskodista

Savon Kuljetus Oy laajensi toimintojaan – Logistiikkapalvelun reiteillä rahti vaihtelee lääkkeistä lehtiin ja leipään

Jenkkiautojen aarteet kiilsivät kilpaa Hiekanpään rannassa, kesän päätapahtuma toi tuhansia katsojia Pieksämäelle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.