Pride-marssi tulee Kuopioon syyskuussa 2020 – Samalle viikolle suunnitellaan tapahtumia myös Varkauteen, Iisalmeen ja Siilinjärvelle

Helsingissä vietetään tällä viikolla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavaa Helsinki Pride -tapahtumaviikkoa. Ensi vuonna Pohjois-Savokin saa oman Pride-viikkonsa.

29.8.–5.9.2020 järjestettävän Kuopio Pride -viikon tapahtumia suunnitellaan Kuopion lisäksi Iisalmeen, Siilinjärvelle ja Varkauteen.

– Tätä on odotettu kovasti. Nyt vihdoin saadaan se järjestymään, koska meillä on niin huikea porukka hallituksessa ja meidän pride-työryhmässä, sanoo Pohjois-Savon Seta ryn puheenjohtaja Mäksy Mäkivirta.

Tapahtuman suojelijoina toimivat Vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen sekä Reckless Love -yhtyeen laulajana tunnettu Olli Herman.

Viikko huipentuu Kuopiossa järjestettävään Pride-marssiin.

Tapahtuman kordinaattorina toimii Pohjois-Savon Seta ryn varapuheenjohtaja Valentin Silvennoinen. Hänen mukaansa viikon tarkempi aikataulu on vielä auki.

– Prideen yleensä kuuluu erilaisia bileitä, piknikejä tai tietoiskutapahtumia. Vielä ei ole kovin selkeää, mitä tulee mihinkin.

Tällä hetkellä tapahtumaa on suunnittelemassa pieni ydinporukka.

– Etsimme nyt ensimmäisiä yhteistyökumppaneita. Meillä onkin jo muutamia, jotka ovat isoja paikallisia toimijoita. Tässä vaiheessa ne ovat vielä salaisuus, Silvennoinen paljastaa.

Tapahtumaan etsitään jo vapaaehtoisia. Myös pienimuotoisesti voi osallistua.

– Ei tarvitse kokoaikaisesti sitoutua tekemiseen. Aina voi hoitaa jonkin pienemmänkin homman. Tällaisia vapaaehtoisia mahtuu erityisesti mukaan, toivottaa Silvennoinen.

Tapahtuman järjestämiseen pääsee ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi Kuopio Priden verkkosivujen kautta.

Aiemmin kahden maakunnan alueella toiminut Savon Seta jaettiin vuodenvaihteessa Pohjois-Savon Setaan ja Etelä-Savon Prideen.

– Auttamattomasti oli mahdollisuus siihen, että joku alue jää ilman huomiota yhden järjestön niin valtavalla alueella. Kun aktiiveja löytyi sekä Etelä- että Pohjois-Savosta, oli käytännöllistä jakautua kahteen eri järjestöön, taustottaa Mäkivirta.

Tällä hetkellä iso osa Pohjois-Savon Setan toimintaa ovat erilaiset vertaistukiryhmät.

– Toiminnan päätavoitteita tällä hallituskaudella on kohtaava ja välittävä työote, mitä yritetään välittää meidän jäsenistölle, Mäkivirta avaa.

Savon sateenkaari-ihmisten hyvinvointiin vaikuttaa Mäkivirran arvion mukaan erittäin paljon asenteet eri yhteisöissä, johon ihmiset kuuluvat. Seta pyrkiikin tarjoamaan perhe-, harrastus- ja työpaikkayhteisöjen lisäksi niistä ulkopuolisen vertaistukiryhmän.

Pohjois-Savon Seta osallistuu yhdistyksenä myös tämän vuoden Helsinki Pride -marssiin valtakunnallisen Setan ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen blokissa. Helsingin marssi järjestetään tulevana lauantaina.

– Joukkoon ovat meidän jäsenet ja muutkin tervetulleita mukaan. Kulkueen päättymisen jälkeen on yhdistyksen tarjoama piknik puistojuhlassa, Silvennoinen kertoo.

Pohjois-Savon Seta

Sateenkaaritoimija

Pohjois-Savon Seta ry on valtakunnallisen Setan paikallinen jäsenjärjestö, joka toimii Kuopion, Iisalmen, Siilinjärven ja Varkauden alueella.

Vuoden vaiheessa koko Savon alueella toimineen Savon Setan pohjalta rakennettiin Pohjois- ja Etelä-Savoon omat Setan paikallisjärjestöt.

Järjestön toimintaan kuuluu vertaistukiryhmien järjestäminen nuorille, aikuisille ja omaa sukupuoli-identiteettiään pohtiville.

Järjestön toimintaan kuuluu lisäksi myös bileitä, jotka pyritään järjestämään pääsymaksutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Keskiviikkona Siilinjärvellä kadonnut retkiluistelija löytyi hukkuneena

Vesannon teknisestä johtajasta kunnanjohtajan viransijainen uuden kunnanjohtajan valitsemiseen asti

Olvin hyvä tulos avittaa elämyskeskuksen rakentamista Iisalmeen – arkkitehtiluonnokset parhaillaan katsottavina

Tempparit-kokemus oli rankka: "Kyllä se hirveää tunnemyrskyä aiheutti"

Jos iisalmelaisilla todetaan korona, vasta sitten otetaan yhteys lähipiirissä ehkä altistuneisiin

Etelä-Savon koronaepäilyn tulokset julkistetaan myöhemmin

Iisalmen koronavirusepäily onkin keski-ikäisellä pariskunnalla

Oikaisu

"Kaupungin on tiedotettava mahdollisimman avoimesti" – Oikeusoppineelta pyyhkeitä Kuopion kaupungin johdon julkisuuslinjalle, kaupunginhallituksen puheenjohtaja torjuu moitteet

Luistelija yhä kateissa Siilinjärvellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.