Puolueet vastustavat kansalaisopiston vaalipaneeliin asettamaa osallistumismaksua

Sisä-Savon kansalaisopiston maksulliset kuntavaalipaneelit ovat saaneet kuntien valtuustoryhmät liikekannalle yli puoluerajojen.

Sen jälkeen kun Savon Sanomat (8.9.) uutisoi, että opisto perii puolueilta paneeliin osallistumisesta 100 euron kurssimaksun per kaksi vaaliehdokasta, ovat puolueiden edustajat eri kunnista olleet yhteydessä opiston rehtori Kirsti Häkkiseen.

– He vastustavat maksun perimistä. Kansalaisopisto on ilmoittanut puolueille, että voimme jättää toki paneelit muiden tahojen järjestettäväksi.

Häkkinen on sopinut asian takia valtuustoryhmien tapaamiset Suonenjoella ja Rautalammilla. Opistolla on valmius neuvotella asiasta myös Vesannon ja Tervon päättäjien kanssa.

Häkkisen mukaan osa puolueista on ilmoittanut, etteivät ne tule osallistumaan maksulliseen vaalipaneeliin.

– Näin ovat tehneet sosialidemokraatit Suonenjoelta, Rautalammilta ja Vesannolta samoin kuin Suonenjoen perussuomalaiset, ja Vesannolta heiltä on esitetty vaihtoehtoinen ratkaisu, sanoo Häkkinen.

Opisto asetti maksun siksi, että paneeleiden järjestämisestä neljässä kunnassa aiheutuu yli 10 000 euron kustannukset. Opetuslautakunta kuitenkin odottaa samanaikaisesti opistolta säästöjä.

Rautalammin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jorma Kukkonen (sd.) tarkentaa, ettei demareiden paikallisjärjestö ole päättänyt paneelista vielä mitään.

– Olemme maksusta keskustelleet valtuustoryhmien kesken, emmekä hyväksy sitä. Se on etenkin pienryhmiä kohtaan kohtuutonta. Meillä Rautalammilla on neljä yhden hengen valtuustoryhmää. Olen tämän kannan kaikkien puolesta välittänyt opistolle.

Kukkosesta kysymys on myös periaatteellinen.

– Paneelimaksusta olisi pitänyt alunperin ensin neuvotella eri kunnissa puolueiden kanssa. Nyt tämä tulipalo on myös neuvotellen ratkaistava.

Rautalammin keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Juho Pahajoesta ratkaisu voisi olla kansalaisopiston kuntakohtaisen tuen lisääminen vaalipaneelikulujen kattamiseksi.

Vaalipaneelin kuluista karsiminen ei Pahajoella ole ensimmäisenä keinovalikoimassa, mutta hetken harkittuaan hän toteaa, että voisihan niistä 960 euron paneelikahvituksista tinkiä.

Myös Suonenjoen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pentti Huuskonen (vas.) kertoo, että paneelimaksu on herättänyt tunteita ja keskustelua.

– Myös meillä valtuustoryhmät tulevat keskustelemaan asiasta. Opiston järjestämät vaalipaneelit ovat olleet hyviä ja on selvä, että niitä tarvitaan, mutta voihan järjestäjänä olla muutkin tahot. Kulut opistolle ovat kovat.

Valtuustoryhmät neuvottelevat asiasta lokakuun alussa sekä Rautalammilla että Suonenjoella.