Puolustusvoimat aloittaa raivaussukellukset – Kuopion Neulalahdella liikkumisrajoituksia

Puolustusvoimat jatkaa vanhojen räjähteiden raivaamista Kuopion Neulalahdesta. Räjähdysraivaukset Pohjois-Kallaveden lahdessa alkavat maanantaina 5. helmikuuta ja kestävät kuukauden eli 2. maaliskuuta asti.

Räjähderaivausten ajan kaupunki ei kunnosta lahdelle jäälatua. Alueella ei tule myöskään kalastaa verkoilla sukeltajien turvallisuuden vuoksi.

Lisäksi räjähteiden etsintäsukellusten ja noston ajan Puolustusvoimien tekemien sukellusavantojen ympärillä on liikkumiskielto 200 metrin säteellä avannosta.

Raivaustöitä tehdään avannoissa päivittäin pääasiassa kello 8–17.

Sukellusavantojen vuoksi Puolustusvoimat myös nostaa jäälohkareita jään päälle avantojen viereen. Moottorikelkkailijoiden on syytä varoa jääkohoumia koko lopputalven ajan paikalla.

Rajoitusalueena on koko Neulalahti eli Savisaaren länsipuolelta Neulamäen rantaan asti ulottuva järvenlahti. Rajoitusalue ei koske kuitenkaan Viinaniemen uimarannan länsipuolta.

Kuva: Kuopion kaupunki
 

Raivaustöistä alueella vastaa Kainuun prikaati.

Neulalahteen on upotettu runsaasti räjähdevaarallisia esineitä kuten patruunoita, aseita ja mitä erilaisempia räjähteitä 1940–1960-luvuilla. Puolustusvoimat raivasi vanhoja räjähdeupotuksia vuosina 1997–1998, mutta työ jäi kesken.

Puolustusvoimat kartoitti alueen upotukset uudestaan vuonna 2012 ja on vuodesta 2013 raivannut lahtea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sähkömagneetilla nousee 250 kiloa sytyttimiä kerralla