Raitistunut "Erkki" joutui useita kertoja putkaan humalassa – Ministeri Kiuru: "Selviämisasemia on oltava joka maakunnassa"

Kuopiolainen Erkki ei poikkea tavallisesta työssäkäyvästä. Hän oli yksinyrittäjä ja työskenteli ahkerasti oman yrityksensä kautta.

Runsas alkoholinkäyttö ajoi ihmissuhteet ja elämän suuriin vaikeuksiin.

– Jouduin satunnaisia kertoja putkaan kovan humalan takia, koska minua ei voinut jättää kadulle, muistelee Erkki.

Miehen omasta raitistumisesta on kulunut viisi vuotta ja hän työskentelee nykyään auttaen muita päihteiden kanssa vaikeuksiin joutuneita.

– Kuopiossa ei ole selviämisasemaa, vaikka aiheesta on puhuttu kymmeniä vuosia, hän harmittelee.

 

Ensiapu on täynnä nopean avun tarpeessa olevia ihmisiä. Päivystysosastolle ja putkaan tuodaan myös pelkästään runsaasti päihteitä käyttäneitä ihmisiä.

Päihtyneillä ei ole välttämättä tarvetta nopealle hoidolle taikka poliisin talteenotolle, vaikka taustalla on usein sairaus nimeltä alkoholismi tai muu päihdeongelma.

Tilanne on tuttu Itä-Suomen poliisilaitoksella.

– Pelkästään päihtyneitä varten pitäisi olla selviämisasemia tai muita vastaavia palveluita, ajattelee komisario Pekka Koistinen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

 

Päätös selviämisaseman perustamisesta kuuluu kunnalle itselleen.

Esitys Kuopion selviämisaseman perustamisesta on ollut virkamiesten johdolla valmistelussa. Vuoden 2020 talousarvion valmisteluvaiheessa se on saanut varovaista vihreää valoa.

– Maakunnan keskuksena Kuopion olisi oltava edelläkävijä tässäkin asiassa. Selviämisaseman tapauksessa tilanne ei ole mennyt toivotulla tavalla, arvioi vs. terveysjohtaja Pertti Lipponen.

Esimerkiksi Iisalmessa on selviämisasema, jota hyödyntävät pääasiassa Ylä-Savon kunnat.

Selviämisasema on mahdollista perustaa Kuopioon vuonna 2020. Useat Kuopion naapurikunnat ovat epävirallisesti osoittaneet kiinnostusta lähteä mukaan käyttämään uutta selviämisasemaa.

– Päihdepalvelusäätiön tiloihin Kuopion keskustan Suokadulle on 1990-luvulla rakennettu sopivia tiloja selviämisasemaa varten. Sinne asema olisi kustannustehokasta perustaa, mainitsee Lipponen.

Lopullinen päätös Kuopion selviämisaseman perustamisesta tehdään vuoden lopussa valtuuston kokouksessa.

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitää itsestäänselvyytenä, että selviämishoitoa pitää olla kattavasti tarjolla eri puolella Suomea.

– Selviämisasemia on oltava joka maakunnassa, hän linjaa.

Kiurun mielestä selviämishoidon tulee olla jatkossa uusien sosiaali- ja terveyspalveluja järjestävien itsehallintoalueiden tehtävänä.

Uusi hallitus ei ole päättänyt vielä yksityiskohtaisesti uusille sosiaali- ja terveyspalveluille siirtyvien tehtävien kokonaisuudesta.

Kiurun linjaus on yhteneväinen edellisen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kanssa, joka suunnitteli selviämispalveluiden siirtämistä kunnilta maakunnille.

Huoli päihdepalveluiden jäämisestä budjettivaikutukseltaan suurempien palvelujen varjoon on herättänyt huolta. Kiuru on eri mieltä.

– Päihdepalvelut ovat kaiken keskiössä. Tässä yhteiskunnassa ei ole varaa jättää päihdeongelmien kanssa painivia ihmisiä yksin, muotoilee Kiuru.

 

Erkin nimi on muutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Vielä ehtii ilmoittaa oman puutarhan kaikille nähtäväksi

Mikä on hyvän hampurilaisen salaisuus?

Maistelija kiljui, juoksi ympäri pöytää ja polvistui kokin eteen. Hän ei voinut käsittää miten hyvää juuri maistoi  – Kuopio on Euroopan herkullisin paikka

Punkkirokotteiden hinnoissa suuret erot – Pohjois-Savossa TBE-rokotetta suositellaan Lapinlahdella

Kuopion Kuntolaakson uusi uimahalli alkaa olla valmis – tältä siellä näyttää!

Puijon Pesis madaltaa kynnystä pesäpalloon: ely-keskukselta rahoitusta hankkeeseen

Matkuksen K-Supermarket sai uudet kauppiaat Kuopiossa

Epäilyt jatkuvat Kela-kyytien rajoittamisesta – Pro-Keskusta ei enää tutkita

Vaaratilanne Varkauden keskustassa ohi – Stora Enson tehtailla sattunut biopolttoaineen palo on saatu hallintaan

Itä-Suomen yliopisto hiilineutraaliksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.