Raju ukkonen sytytti useita tulipaloja kulkureitillään – asuintalo paloi pahoin Iisalmessa

Puolitoistakerroksinen omakotitalo syttyi tuleen Iisalmen Rohmulassa eli keskustan eteläpuolisella asuinalueella lauantai-iltana. Pelastuslaitoksen ensiarvion mukaan tulipalo syttyi salamasta.

Kukaan ei loukkaantunut palossa, mutta palo vaurioitti rakennusta erittäin pahoin. Lauantai-iltana sammutustöiden arvioitiin jatkuvan sunnuntaihin aamuyöhön saakka.

Tulipalo oli siitä erikoinen, että Pohjois-Savoon hellepäivien jälkeen iskenyt sääilmiö aiheutti vahinkoja etenkin salamoinnin takia.

– Kuopion ja Iisalmen seudulla ei ole tullut niinkään vesi- tai tuulivahinkoja, mutta salamointi sytytti useita tulipaloja ja aiheutti lisäksi laitevikoja, palomestari Antti Korhonen kertoo.

Ukkoset iskivät Pohjois-Savossa illalla ensin Sisä-Savoon, jossa Rautalammilla ja Karttulassa salamoi.

– Ukkoset sytyttivät Kuopion länsipuolella kolme maastopaloa.

Ainakin kaksi maastopaloista oli isoja: Rautalammin toinen maastopalo ehti levitä noin kolmen hehtaarin alalle ja toinen eri paikassa ollut noin hehtaarin alalle ennen kuin ne saatiin kuriin.

Salama iski useisiin rakennuksiin

Pelastuslaitoksen mukaan Lapinlahden jälkeen hälytysten tulo hajaantui kahteen eri suuntaan. Osa salamoinnista liikkui valtatie 5:n yli itään, ja Nilsiän ja Kaavin suunnalta alkoi tulla paloilmoitinlaiteilmoituksia muun muassa kirkkoihin lyöneistä salamoista. Tämän hetken tiedon mukaan kirkkoihin ei tullut kuitenkaan palovahinkoja.

Toinen puoli salamasumasta liikkui pohjoiseen tai koilliseen ja iski Iisalmeen.

 

Tuleen syttynyttä omakotitaloa sammuttamaan hälytettiin runsaasti pelastuslaitoksen väkeä lauantai-iltana, sillä palon luultiin ensin ilmoituksen perusteella olevan rivitalossa. Rakennus on kuitenkin perinteinen rintamamiestalo.

Paloa sammuttamassa oli väkeä Iisalmesta, Lapinlahdelta ja Vieremältä. Koska Iisalmen paloaseman nostolava-auto oli huollossa, nostolava ja palomies tulivat avuksi myös Kuopion pääpaloasemalta.

– Talossa oli kuultu kova pamaus ja savua oli alkanut nousta ylhäältä kylmästä ullakkotilasta, palomestari Risto-Matti Raatikainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoi lauantaina alkuyöstä.

Talonväki havahtui paloon heti ja pääsi poistumaan ulos. Kukaan ei loukkaantunut palossa. Vanha puurakenteinen rakennus oli kuitenkin poikkeuksellisen hankala sammuttaa.

– Sammutustyöt ovat olleet erittäin ongelmallisia, sillä vastassa on ollut erilaisia eristeitä sahanpurusta lähtien sekä monenlaisia väliseiniä ja jälkikäteen rakennettuja rakenteita, Raatikainen kuvaili.

Kun hälytys rakennuspalosta tuli, Iisalmen paloaseman sammutusauto palomiehineen oli toisella tehtävällä juuri erilaisten paloilmoitinhälytysten ja kaatuneiden puiden takia. Väkeä rakennuspaloon irrotettiin kuitenkin heti muista tehtävistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Salama varmistui rakennuspalon syyksi – iäkäs pariskunta sairaalaan