Rakeita voi tulla lauantaina lisää

Kahden viime päivän kovat raekuurot Pohjois-Savossa johtuvat samasta ilmiöstä kuin kesän kovat ukkoskuurot, joissa voi sataa rakeita.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kylmä ilmamassa liikkuu parhaillaan Suomen yli. Päivisin aurinko kuitenkin lämmittää maata ja ilmaa niin, että lämpenevä ilma nousee ylöspäin.

Tämä tekee korkeita pilviä, joissa pienet rakeet kiertävät konvektiopilvissiä: Osa rakeista kasvaa isoiksi ja samalla rakeiden liikkeen hankaussähkö muodostaa hyvän syntymäalustan salamoinnille.

Perjantaina sää on hieman viime päiviä kuivempi, mutta hyvin kylmä ilmamassa laskee lauantain vastaisena yönä lämpötilan jopa alle -5 asteeseen.

Lauantaina voi sataa taas rakeita, vettä tai räntää, sillä sadekuurot jatkuvat, mutta ilmavirtaus kääntyy länteen.

Sunnuntaina säätyyppi vaihtuu

Sunnuntaina säätyyppi muuttuu täysin, kun Suomeen tulee yhtenäinen sadealue. Yölämpötilat kohoavat ja aurinkoiset päivät ja kovat raekuurot vaihtuvat pilvisyyteen ja pidempiaikaisiin sateisiin. Myös tuuli tuivertaa etelästä. Sama säätyyppi jatkuu maanantain. Sateissa voi olla vettä ja räntää.

Öisin ajokeli jatkuu syksyisen liukkaana niillä paikoille, joihin voi muodostua mustaa jäätä kuten siltojen lähellä. Muuten raekuurot vaikuttavat liikenteeseen samoin kuin kesälläkin: heikentävät hetken aikaa pitoa ja näkyvyyttä.

Auto ojaan sohjoisella tiellä Juankoskella