Raportti: Kuopiossa Euroopan kuudenneksi puhtain ilma

Kuopio on sijoittunut kuudennelle sijalle World Air Quality 2018 -raportissa, jossa listataan ilmansaasteiltaan Euroopan puhtaimpia kaupunkeja.

Kuopio on listauksen suomalaiskaupungeista puhtain ilmansaasteiltaan. Lähimmäksi pääsee Vaasa, joka sijoittui Euroopan kaupungeista kahdeksanneksi.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mukaan päästöjä on vähennetty muun muassa uusilla joukkoliikenneratkaisuilla, täydennysrakentamisella ja kivihiilen korvaamisella biopolttoaineilla.

Listauksessa Kuopion edellä koreilivat Ruotsin Bredkalen, Islannin Husavik ja Portugalista sekä Santana että Sao Roque.

Maailman puhtaimpia maita verratessa Suomi sijoittui raportissa toiselle sijalle. Edellä on vain Islanti.

Kaupunkien ilmanlaatua on arvioitu raportissa niissä mitattujen keskimääräisten pienhiukkaspitoisuuksien perusteella. Pienhiukkaset ovat merkittävin terveyshaittoja aiheuttava ilman epäpuhtaus maailmanlaajuisesti.

Kuopion pienhiukkaspitoisuudet on mitattu keskustassa Kasarminpuiston mittausasemalla.

Kuopiossa pienhiukkasten vuosikeskiarvo on ollut 3–6 mikrogrammaa kuutiometrissä. Maailman terveysjärjestön, WHO:n ohjearvo on 10 mikrogrammaa kuutiometrissä.

Korkeimmat pitoisuudet Euroopassa on mitattu Bosnia-Hertzegovinassa ja Makedoniassa, joissa pitoisuudet ovat noin kymmenkertaisia Kuopioon verrattuna.

Kuopiossa pienhiukkaset ovat suurelta osin peräisin kaukokulkeumasta  Keski-Euroopasta ja Venäjältä. Paikallisia päästöjä tulee puun pienpoltosta ja tieliikenteestä.

Kuopiossa pienhiukkasten pitoisuuksia on alentanut se, että kaupunkirakenne on pysynyt suhteellisen tiiviinä ja valtaosa kiinteistöistä on kaukolämpöverkon piirissä.

Kiinteistökohtainen lämmitys on Kuopiossa suhteellisen vähäistä, ja puun pienpolttoa tapahtuu ensisijaisesti takoissa, saunoissa ja leivinuuneissa.

Raportin julkaisi IQAirVisual-verkkosivusto.

Juttua täydennetty 24.3.2019 kello 22.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.