Rattikelkalla kisoihin isän kanssa: "Aaron valitsi hyvät ajolinjat"

Kansalaisopistojen kurssien tauotessa on eläkeläisenkin hyvä pitää hetki hiihtolomaa. Rovaniemeläinen Eeva Eiramo matkusti Kuopioon tapaamaan sukulaisiaan ja osallistumaan Iso-Valkeisen kupeessa järjestettyyn Akkainpilkkinä tunnettuun naisten lohipilkkikilpailuun.

Kilpailujen kalasaalis jäi pieneksi, sillä osallistujista vain muutama sai minkäänlaista saalista. Kärsivällisesti avannon reunalla odotelleelle Eiramolle vonkaleen pyydystäminen ei kuitenkaan ollut elinehto.

– Siskoni poika oli saanut muutama päivä sitten Vehmersalmen tienoilta ahvenia, ja edellisenä päivänä verkoista oli tullut haukea. Kyllä kalaruuassa on pysytty, Eiramo iloitsi.

Kilpailuun joka vuosi kymmenen vuoden ajan osallistunut Leena Pellinen kertoo, että kirjolohen tai siian saalistamiseen tarvitaan normaalia järeämmät välineet.

– Paksummat siimat ja isommat uistimet pitää olla. Syöttiä ei välttämättä tarvitse, Pellinen opastaa.

Hiukan toisenlaista kisailua käytiin Kasurilassa, jossa lapset pääsivät kokeilemaan kelkkailutaitojaan pujottelukisassa. Siilinjärveläiset Aaron ja hänen isänsä Mikko Muona olivat tulleet laskemaan rattikelkalla sillä aikaa, kun vanhemmat lapset olivat laskettelemassa isommissa rinteissä perheen äidin kanssa.

Paikan päällä järjestetty kilpailu tuli kaksikolle yllätyksenä. He kuitenkin onnistuivat pujottelemaan esteitä varsin mallikkaasti niin, että Aarno ohjasi ja isä vähän auttoi kelkan takana.

– Aaron valitsi hyvät ajolinjat sinne. Rataprofiilia vähän muutettiin, ja ainakin meille tämä profiili sopi hyvin, Mikko Muona sanoo.

Muona kertoi oman hiihtolomansa päättyvän pian, mutta sitä ennen perhe suunnitteli jatkavansa liikkumista kylpylän puolella pulikoimalla.

Kaupungin järjestämällä Hyperhiihtoloma-urheiluleirillä päästiin muun muassa pelaamaan pallopelejä, ajamaan kilpa-autoilla ja kokeilemaan kaupunkisotaa. Hypernopeaksi juoksijaksi itsensä esitellyt kaksitoistavuotias Tong Zhaoa kertoi käyneensä leirin aikana myös luistelemassa.

– Olen kerran luistellut jopa kolmekymmentäkaksi kierrosta. Se tekee melkein viisi kilometriä, Zhaoa laskeskelee.

Ryhmänohjaaja Henri Jäderholm pallotteli lasten kanssa laskuvarjokankaasta tehdyillä, lämpimällä ilmalla täytetyillä jättimäisillä palloilla, kuutioilla ja pyramideilla. Tavoitteena oli saada pidettyä pelivälineet ilmassa mahdollisimman pitkään. Sääntöjä vaihdeltiin jatkuvasti, ja välillä pallotteluun sai esimerkiksi käyttää vain yhtä kättä.

– Aktiivisuutta on ollut ilmassa, ja välillä vähän kiukkuakin. Mutta siitä on selvitty, Jäderholm kuvailee.