Rautalammilla selvitetään, vaikuttaako raskas liikenne putkien hajoamiseen – "Asiantuntijat eivät ottaneet huomioon, että töyssyt voisivat vaikuttaa putkien kuntoon"

Rautalammin kyläläiset arvelevat, että vesiputket hajoavat, koska kylän ohi ajaa paljon raskasta liikennettä.

– Väitteellä saattaa olla jokunen perä, toteaa tekninen johtaja Antti Tuppura.

Hänen mielestään putkien kuntoa pohtiessa tulee ottaa huomioon, että raskasta liikennettä kulkee entistä enemmän Rautalammin läpi Äänekosken biojalostamoon.

Rautalammin vesiputki on rakennettu vuosina 1956 ja 1958. Vesiputket on suunniteltu kestämään 30–40 vuotta.

– Putki hajoaa useista kohdista tiheään tahtiin, ja suurin selittävä tekijä tälle on putken ikä, Tuppura pohtii.

Tuppuran mukaan kyläläiset tietävät, että putki on vanha ja ovat hyväksyneet työskentelyn. Hän kertoo, että Sisä-Savon kunnissa vesiputkiin tulee vaurioita tasaisin väliajoin.

Lue myös: Vedentulo katkesi Rautalammilla
 

Kunta suunnittelee parhaillaan, kuinka putki korjataan. Alustava suunnitelma on toteuttaa saneeraus, jossa vanhan putken sisälle asennetaan uusi putki. Suunnittelijan mukaan tämä olisi kustannustehokas vaihtoehto.

Kunnalle on annettu määrärahaa putken korjaamista varten.

– Korjaus on taloudellisesti haasteellinen ja joudumme priorisoimaan, kuinka paljon korjausta voidaan tehdä kerrallaan, Tuppura kertoo.

Tuppuran mukaan korjaustyö pyritään aloittamaan tänä vuonna. On todennäköistä, että korjaus alkaa vuonna 2020.

Putkea ei ole päästy korjaamaan, koska putkilinja kulkee haastavassa paikassa kantatie 69:n vieressä. Vesiputken päällä on sadevesiviemäri, kaukolämpöjohtoja sekä sähkö- ja puhelinlinjoja. Putki on 3,5–4 metrin syvyydessä.

– Putken sijainnista kertovissa vanhoissa piirustuksissa ei ole tietoa, kuinka pitkä putki on. Putki saattaa ulottua koko kirkonkylän mitalle, Tuppura tuumii.

Lue myös: Kraanavesi edelleen juomakelvotonta Rautalammilla – Vesikanisterit ostetaan saman tien, kun ne tulevat myyntiin
 

Tuppura kertoo, että muutaman viikon päästä aletaan selvittämään, onko autotielle rakennetuilla töyssyillä osuutta putken kuntoon. Suunnittelijan on tarkoitus arvioida töyssyjen vaikutusta.

Kyläläiset valittivat viime syksynä siitä, että autoilijat eivät noudata nopeusrajoituksia kirkonkylällä. Tutkalla mitattiin, että rekka-autot ajoivat taajamassa 80 kilometrin tuntivauhdilla yöllä. Tielle rakennettiin töyssyt, jotta autoilijat hidastaisivat vauhtia. Töyssyjen tarkoitus on lisätä asukkaiden viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

– Asiantuntijat eivät osanneet ottaa huomioon, että töyssyt voisivat vaikuttaa putkien kuntoon. Vastaavia tapauksia ei ole havaittu aikaisemmin, Tuppura kertoo.

Tuppuran mukaan töyssyt on mahdollista poistaa. Kunta tekee päätöksen, kun suunnittelija on arvioinut tilanteen.

Lue myös: Rautalammin putkivahinko on saatu korjattua – Keittämätöntä hanavettä ei voi juoda vielä hetkeen
 

ELY-keskuksen johtaja Jari Mutanen kertoo, että ELY-keskus vastaa vesihuoltolain valvonnasta ja tukee vesihuollon kehittämistä

– Vesihuollon korjausvelka on yleinen ongelma. Vesiputket vaativat enemmän korjausta ja investointia. Suomessa on paljon vanhoja putkistoja, joten ongelmat tulevat luultavasti lisääntymään tulevaisuudessa, hän toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Osa koirista pelkää tai jahtaa pyöräilijöitä – koiranulkoiluttajat toivovat, että takaa tuleva varoittaisi

Koirien turvavyövaljaiden ja heijastinliivien laatu kannattaa varmistaa

Mies pahoinpiteli entisen avopuolisonsa keskellä katua

Pohjois-Karjalan Sähkö: Päivö-myrskyn aiheuttamia vikoja korjataan vielä, saattaa kestää huomiseen

Pohjois-Savossa on kulunut jo yli kuukausi ilman yhtään uutta koronatartuntaa

Nuori mies uhkasi puukottaa sukulaisensa – veitsimiestä taltuttamassa useita poliiseja, poliisikoira, etälamautin, sumute ja käsiraudat

Taas kova ylinopeus moottoritiellä – luvassa rikostutkinta ja ajokielto

Kunpa saisi suolta tuoksuvaa deodoranttia, pohtii suosiotaan kasvattava Luontopolkumies – avaa linkit miehen arvioihin Kuopio–Siilinjärvi-akselilta

Rasvakattilasta syttynyt tulipalo aiheutti vahinkoa Suonenjoella

Rönön puukotuksen korvauksia korotettiin – uhrille jäi pysyvät arvet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.