Rautalammin kunnanjohtajasotkussa painava päätös: hallinto-oikeus asettui kunnanvaltuuston puolelle

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Rautalammin kunnanjohtajan virkavaalia koskeneen valituksen.

Hallinto-oikeuden mukaan Rautalammin kunnanvaltuusto ei syyllistynyt laittomuuksiin, kun se valitsi Anu Sepposen kunnanjohtajaksi vuoden 2017 lopulla. Päätös Sepposen valinnasta ei myöskään syntynyt virheellisessä järjestyksessä, ratkaisussa todetaan.

Valinnasta oli valittanut Rautalammin kunnanvaltuutettu Timo Satuli (sin.). Hänen mielestään kunnanjohtajaksi ei valittu ansioituneinta hakijaa, jollaisena hän piti ryhmätoveriaan Jarmo Hännistä (sin.).

Hallinto-oikeus totesi, että kunnanvaltuustolla oli oikeus valita kunnanjohtajaksi kuka tahansa hakija, joka täytti viran kelpoisuusvaatimukset. Oikeuden mukaan hakijat olivat tasaväkisiä, minkä vuoksi valinnassa voitiin painottaa vaikka hakijoiden henkilökohtaisia ominaisuuksia.

Hallinto-oikeus myönsi, että ennen valtuustoa asiaa käsitellyt kunnanhallitus toimi kokouksessaan virheellisesti. Hallituksen ei oikeuden mukaan olisi pitänyt antaa varapuheenjohtaja Pekka Annalan (kok.) osallistua kokoukseen puhelimitse, koska järjestely oli vastoin kuntalakia.

Annalan osallistuminen ei hallinto-oikeuden mukaan kuitenkaan vaikuttanut valinnan lopputulokseen. Rautalammin kunnanhallitus oli toimivaltainen, kun se esitti kunnanjohtajaksi Outi Teittistä.

Valtuusto päätyi äänestyksen jälkeen valitsemaan tehtävään Anu Sepposen. Hän aloitti Rautalammin kunnanjohtajana vuoden 2018 alkupuolella.

Hallinto-oikeuden päätökseen on vielä mahdollista hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Mahdollinen valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rautalammin uusi kunnanjohtaja lupaa olla aktiivinen myös somessa

Rautalammin kunnanjohtajavalintaa puidaan hallinto-oikeudessa