Rautalammin lukiolaisten Tontturap ei ole ihan perinteinen joululaulu

Rautalampilainen Aaron Vuorenalanen on ollut viime päivinä pieni julkkis kotikunnassaan. Kun hän kävelee Rautalammin keskustassa, saattavat ohikulkijat hänet tunnistaa ja pysäyttää vaihtamaan muutaman sanan.

Matkaa maailmanluokan räppistaraksi on vielä kosolti, mutta Paikallislehti Sisä-Savon kanssa tehty Tontturap on ihan mukava alku lukion tänä syksynä aloittaneelle. Biisistä on sadellut kehuja myös niiltäkin, jotka eivät tavallisesti rap-musiikkia kuuntele.

– Ikäihmisiltä on tullut tosi paljon positiivista palautetta. Kappaleen tausta on ollut ikäihmisen korvaan sopiva, siinä on sellainen joulutunnelma, Vuorenalanen kuvailee.

Tottahan se on. Viulu ja piano on aika klassinen yhdistelmä, vaikka sitten tiukkaan biittiin yhdistettynä. Sävellys on kokonaan Vuorenalasen käsialaa, minkä lisäksi hän tuotti biisin äänityksiä ja miksausta myöten valmiiksi torstaina julkaistuun musiikkivideoon.
 

 

 

Rautalammin lukion musikaalisten nuorten ja Paikallislehti Sisä-Savon yhteistyössä tekemä Tontturap ei ole ihan perinteinen joululaulu sanojensakaan puolesta. Kappaleen sanoittanut toimittaja Päivi Taskinen-Kekki kertoo, että hän halusi tehdä sellaisen joululaulun, joka kantaaottava ja kuvaa tätä päivää.

Niinpä kappaleessa kehotetaan välttämään krääsää ja puhutaan ilmastotalkoista, sillä "vihreää joulua tuskin haluu meistä kukaan".

Biisissä mainitaan myös tofukinkku ja vegaanipiireissä hittituotteeksi noussut kauramaito, mutta se ei kuitenkaan ole sanoittajan mukaan kehotus ryhtyä kasvissyöjäksi. Taskinen-Kekki on itse myös maitotilan emäntä.

– Perinteisissä joululauluissa lauletaan yleensä kinkusta, laatikoista, pipareista ja tortuista. Halusin nostaa esille tällaisia uutuuksia. Ne ovat ajankuvaa ja tämänhetkinen trendi, Taskinen-Kekki selittää.

Aiemmin hän ei ole rap-lyriikoita kirjoittanut, mutta hän tapaa lorutella kolmivuotiaalle pojalleen. Ehkä poikakin alkaa pian pulputaa rap-riimejä kappaleen julkaisun myötä.

Tontturap sai alkunsa automatkojen aikana. Taskinen-Kekki kulkee töihin Hankasalmelta Suonenjoelle, joen automatkojen aikana ehtii pohdiskella kaikenlaista. Riimit syntyivät joulukuun kynnyksellä. Lehden väki innostui ideasta tehdä sanoituksista oikea biisi nuorten kanssa.
 

Rautalammin lukion musiikinopettaja Anneli Tarvainen löysi nopeasti innostuneita nuoria tekemään musiikkivideosta totta. Samalla Vuorenalanen sai uransa ensimmäisen tilauksen tehdä musiikkia jollekin muulle ihmiselle. Musiikin saralla työllistyminen on jo pitkään ollut Vuorenalasen unelma. Lukio-opintoihin hän tarttui juuri sitä tarkoitusta varten käytyään ensin ammattikoulun. Tavoitteet ovat nyt korkealla.

– Tuntui siltä, että minun pääni riittäisi parempaankin, kuin siihen perustyöhön. Yläasteella en ehkä ollut kaikkein paras oppilas, se meni vähän sumussa, mutta kasvettuani on tullut ehkä vähän älyäkin päähän, Vuorenalanen kertoo.

Myös Taskinen-Kekki on oikein tyytyväinen porukalla tehtyyn videoon. Musiikillinen kokeilu ei varmaan jää yhteen kertaan.

– Kannustan kaikkia kollegoitakin kokeilemaan tällaista uutta tyylilajia. Tässä jo mietin sellaista, että pitääkö seuraavaksi tehdä joku kesäräppi. Saa nähdä, mitä automatkojen aikana kehittyy, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

KYS linjasi: Hoitajien kerrottava esimiehelleen, ottavatko influenssarokotteen

Hoitokodista kadonnut mies löytyi torstain vastaisena yönä

Nuotio loimotti entisessä armeijan bunkkerissa Neulamäessä

Nettihuijarin uhrit syyllistyivät itse rahanpesuun – Hovioikeus muutti perusteita, miten vahingonkorvaukset jakautuvat

Siilinjärvi haluaa korottaa pysäköintivirhemaksua

Sisäilmaongelmainen Siilinjärven kunnantalo aiotaan sulkea kesällä lopullisesti

Ahmon koulun väistötiloille tarve suunniteltua pidempään – Vuokrakulut ensi vuonna miljoona euroa

Pasi Patrikainen nimetty Pohjois-Savon ely-keskuksen elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtajaksi

Vapaa-ajan asunto tuhoutui palossa Iisalmessa – syttymissyyksi epäillään vessan lattialämmitystä

Uuteen AMK-valintakokeeseen ilmoittautunut 25 000 hakijaa – Savonialla mukana on kaksi koulutusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.