Rautalammin sote-kilpailutus etenee kaikesta huolimatta - "Uskon, että uudistus viedään jossakin muodossa läpi"

Sote- ja maakuntauudistuksen viivästyminen ei vaikuta Rautalammin aikeisiin kilpailuttaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa (sote).

Rautalammin kunnanhallitus päätti keskiviikkona, että kilpailutuksessa edetään alkuperäisessä aikataulussa siten, että eri yritysten tarjoukset olisivat vertailtuina ja valtuuston pöydällä tämän vuoden marraskuussa.

Tarkentunut aikataulu tosin veti jakolinjoja kunnanhallituksessa, jossa äänestettiin kahteen otteeseen pöydällepanosta. Vastaesityksen molemmilla kerroilla tehnyt Raija Haukka (vas.) vetosi sote- ja maakuntalainsäädännön keskeneräisyyteen, ja häntä tukivat Hannu Korhonen (sd.) ja Sinikka Korhonen (ps.). Pöydällepano kaatui molemmilla kerroilla äänin 4–3, kun keskustan ja kokoomuksen edustajat äänestivät kunnanjohtajan esitysten puolesta.

Rautalammin on tarkoitus kilpailuttaa sote-palvelunsa 10 vuodeksi. Kilpailutus koskee alle puolta sote-palveluista, jotta mahdolliset lainsäädännön muutokset eivät vaikuta yrityksen kanssa tehtävään palvelusopimukseen. Näin kilpailutus koskettaa noin 70 sosiaalitoimen työntekijää, 15 perusterveydenhuollon työntekijää ja kymmentä hallinto- ja tukipalvelun tuöntekijää.

– Uskon, että uudistus viedään jossain muodossa läpi. Tavoitteenamme on se, että säilytämme terveyskeskuksen ja sosiaalitoimen nykyiset palvelut. Maakuntahallinnossa, joka tekee päätöksiä, ei todennäköisesti ole Rautalammilta poliittista edustusta lainkaan. Kun valta keskittyy, raha keskittyy, niin keskittyvät myös palvelut, perustelee kunnanjohtaja Risto Niemelä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.