Rautalampi ja Suonenjoki ajautuivat eri linjoille sotessa

Naapurikunnat Rautalampi ja Suonenjoki ovat ajautumassa eri teille sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa sotessa, vaikka niillä on yhteinen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä.

Rautalampi aikoo tutkia niin maakunnallisen sote-vaihtoehdon kuin perusterveydenhuollon kilpailuttamisenkin. Kunnassa pelätään, että sote vie lähipalvelut kauemmaksi.

Suonenjoella on toinen ääni kellossa.

– Suonenjoki ei lähde mihinkään ulkoistamisselvitykseen tässä vaiheessa, vaan olemme mukana maakunnan sote-kuviossa, Suonenjoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Paukkunen (kesk.) sanoo.

– Rautalampi ei ole informoinut meitä eikä ottanut neuvotteluyhteyttä ulkoistamisasiasta. Ihmettelemme, kun meillä on yhteinen terveyskeskus ja kuntayhtymä ja Rautalampi lähtee omille teilleen tässä vaiheessa.

– Meillä on paljon yhteisiä juttuja, jotka purkautuvat, jos Rautalampi lähtee.

Kunnilla on muun muassa yhteinen vuodeosasto ja yhteinen röntgen Suonenjoella.

Selvitystyöllä on kiire, myöntävät Rautalammin kunnanjohtaja Risto Niemelä ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Weide (kesk.).

– Me yritämme hoitaa asiaan niin rivakkaan kuin mahdollista, Niemelä sanoo.

Päätöksiä pitäisi saada aikaan jo ennen 1.7. ja mieluusti vanhan valtuuston aikana, Weide linjaa.

Weiden mielestä asioiden kulku pitää ottaa nyt omiin käsiin ja tutkia kaikki vaihtoehdot, sillä maakunnallisen soten säästötavoitteet ovat niin suuret. Kyse on myös työpaikoista.

Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymässä osakaskunnalla on vuoden irtisanomisaika.