Ritva Myllysellä alkoi jo 50. kesä Kuopion torilla – "Minä harasin ensin vastaan, mutta sitten lähdettiin"

Jos Ritva Myllynen on jonkun päivän poissa myyntipaikaltaan Kuopion torin keskeltä, moni asiakas kysyy hänen kauppiaspojaltaan Juhalta, mihin vanha rouva katosi.

Myllynen, 78, on yksi torin tunnetuimmista kasvoista aloitettuaan Vihannes Myllysen kojussa jo vuonna 1970 samaan aikaan ensimmäisen Kuopio tanssii ja soi -viikon kanssa.

– Juhannuksen alla vaihdatan lonkkanivelen mutta palaan viimeistään elokuussa. Tori on minulle henki ja elämä. Eläkeläisenä työskentelen palkatta pojalleni, jonka nimissä yritys on. En osaa olla jouten eli vain ruoanlaitossa ja telkkarin ääressä kotona Rautaniemessä. Se on tylsää, seniorikauppias selvittää.

– Torilla riittää tuttuja, tunnen monien asiakkaiden elämäntarinan. 30 vuotta sitten kävimme Floridassa, mutta sielläkin tuli heti asiakas vastaan ja alkoi taivastella, kun oli vasta pari päivää aiemmin ostanut minulta porkkanat.

Torilla turistit usein pyytävät Myllystä vääntämään savoa ja saavat tältä näytteen kualkiäryleistä jiäkuapin piällä .

 

Myllysen pariskunta viivähti 1960-luvulla kahdeksan vuotta Helsingissä.

– Olin opiskellut ammattikoulussa laitoskeittäjäksi ja sain töitä Yleisradion ruokalasta. Erkki teki myllärinä vehnäjauhoja OTK:n myllyllä. Sörnäisten kaksioon syntyivät lapset Tarja ja Juha. Vuodet pääkaupungissa olivat mukavia, vaikka suomenruotsalaiset naapurit eivät meitä savolaisia tervehtineetkään. Jäi mieleen, että sitäkin innokkaammin vilkuttivat vangit Sörkasta vankilan ollessa ihan naapurissa.

Erkki Myllynen oli heti valmis palaamaan Kuopioon, kun hänen vihanneskauppaa tekevät vanhempansa houkuttelivat mukaan yritykseen ja ostamaan kolmion vasta valmistuneesta kerrostalosta Puijonlaaksosta.

– Minä harasin ensin vastaan, mutta sitten lähdettiin. Kuopiossa tuntemattomat naapurit kantoivat vähät tavaramme Taivaanpankontiellä sisään. Semmoinen ei olisi Helsingissä järjestynyt. Lapset sujahtivat uuteen Rajalan kouluun ja kohta oltiin sekä Rajalan Puhaltajien että Puijon Hiihtoseuran talkoissa.

– Vihanneskauppa pyöri kesät torilla, talvisin olin Hallmanin liikkeissä myyjänä. Mies huolehti muun muassa latujen kunnossapidosta ja oli myös kova hiihtäjä niin kuin poikakin, Ritva Myllynen selvittää.

Kesät olivat Myllysten laatuaikaa. Vaikka tori oli uran alkuvuosikymmenet nykyistä pienempi ja ruoka- ja tavaravalikoimat samoin, tunnelma oli sama: lupsakka ja eläväinen.

– Kauppiaat työnsivät kojunsa käsikärryillä torille. Oli sovittu, että maalaiset olivat kaupungintalon puoleisella sivustalla perunoineen ja juureksineen, kaupunkilaiset keskikäytävän molemmin puolin. Arpoja myytiin autojen konepelillä ja nakkikioskit ilmaantuivat torin kulmille illalla, Myllyset muistelevat.

– Aikoinaan iäkäs lehtimummo kauppasi Carlsonin kulmalla viikkolehtiä ja heti siinä tuntumassa yöaikaan yksi vanha herra kovia kukkoja eli Koskenkorvaa. Ei siitä taida kovin montaa vuosikymmentä olla...

Erkki Myllynen, 81, hakee usein 78-vuotiaan vaimonsa Ritvan torilta. Itse hän on malttanut olla eläkkeellä jo pitkään. Kuva: Paula Pohjamo
 

Aikoinaan Erkki Myllynen haki myytävää myös Turun seudulta, välillä viidesti viikkoon.

– Siellä vihannekset kypsyivät paljon aikaisemmin. Nykyisin kylmärekat tuovat tavaraa, kaikki on siinä mielessä helpompaa.

Myllyset panostavat kiireettömään palveluun ja heistä on yksinomaan mukava vastata asiakkaalle, mistä mikin tuote on kuljetettu. Pyrkimys on myydä mahdollisimman paljon pohjoissavolaisilta pelloilta tulevaa tavaraa.

Torinaluspysäköinnin rakentaminen ei ollut ongelma vihanneskauppiaille.

– Vaikka oli ahdasta ja jouduttiin siirtyilemään, se hyväksyttiin. Muutos kannatti tehdä, onhan nykyinen tori iso, tarjonnaltaan entistä monipuolisempi ja elävämpi. On myös mukavaa, kun nyt on myös ulkomaalaisia myymässä evästä omista ruokapaikoistaan. Minusta se ei riitele savolaisen tarjonnan kanssa.

Omien lasten lisäksi torilla ovat aika ajoin myymässä myös seitsemästä lapsenlapsesta kolme.

– Minä jatkan porukassa niin kauan kuin pää toimii, Ritva Myllynen vakuuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

Moottoripyörällä 171 km/h -vauhtia poliiseja karkuun – syyte hylättiin erikoisten käänteiden jälkeen

Punkkien aiheuttamat taudit ovat pysyneet kurissa Savossa – Puutiaisaivotulehduksen riskialueeksi listatulla Lapinlahdella ei tartuntoja

KHO tekee elokuussa Finnpulpin ympäristölupaan liittyvän katselmuksen Kuopioon

Pohjois-Savon sateinen kevät verotti viljelijöitä – Kauralle on silti ostajansa

Allu Koskinen vetämään Kuopion omistajaohjausjaostoa

Puutavararekan kuljettaja pakeni tapahtumapaikalta – poliisi pyytää havaintoja

Päihtynyt mies teki U-käännöksen moottoritiellä ja lähti ajamaan väärään suuntaan

YIT rakentaa LähiTapiolalle Kuopioon 74 uutta vuokra-asuntoa – kaupan arvo 12 miljoonaa euroa

Kahdelle miehelle kovennetut rangaistukset ryöstöstä Petosella

Kaupunki hakee vuokralaista liiketontille Saaristokaupunkiin – erityisenä toiveena kahvila-ravintola

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.