Romanien edustaja: "Kuopiossa ei ole ghettoja kuten Turussa"

Kuopion paikallisen romaniryhmän Seppo Hagert näkee, että romanien kannalta monet asiat ovat Kuopiossa paremmin kuin muissa Suomen kaupungeissa.

–Kun haet asuntoa, olet samalla viivalla valtaväestön kanssa. Muualla asiat eivät ole niin hyvin. Esimerkiksi Turussa on ghettoja, romaneille ja muille vähemmistöille tarjotaan vain tiettyjä lähiöitä.

Hagert antaa tunnustusta Kuopiossa asuntoja vuokraavalle Niiralan Kulmalle.

Asumisessa syntyy Kuopiossakin välillä yhteentörmäyksiä ja ihmettelyä. Romanien tavoista ei olla nykyisin enää niin hyvin perillä. Esimerkkinä Hagert mainitsee pyykkituvat. Useampiin pesukertoihin tai kahden koneen käyttämiseen löytynee useimmiten syy romanien omista säännöistä vaatteiden pesussa. Säännöt velvoittavat erottelemaan lasten ja vanhempien aikuisten vaatteet muiden vaatteista.

Pyhää on myös pöytä, joten pöydälle istuminen on romaneille häväistys, Hagert sanoo toisen esimerkin.

Kuopiossa järjestetään 14.–15.4. Romanikulttuuripäivät, joiden tavoitteena on parantaa ymmärrystä eri väestöryhmien välillä. Suurta yleisöä kiinnostanee eniten lauantai-illan juhlakonsertti, mutta myös paneelikeskustelusta odotetaan korkeatasoista. Mukana on muun muassa romaniasiainneuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Pekka Haavisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.