Ruotsin kielen taito rapistuu, mutta ei Leppävirralla

Leppävirran lukion ruotsinopettaja Satu Savolainen ottaa pöydältään lakulaatikon. Taustalla soi Vöyrin murteella ruotsiksi laulavan Kaj-huumoribändin musiikki.

Lukion ekaluokkalaisten ruotsin kielen taitoja testaavan kännykkäpelin voittaja, Juho Pölönen saa lakun palkinnoksi parhaasta suorituksesta.

Laku ei ole suinkaan opettajan ainoa ase, minkä avulla hän innostaa lukiolaisia opiskelemaan toista kotimaista.

– Kielten opiskelun pitää olla hauskaa. Tärkeintä on puhua, eikä ajatella, että tekisi virheitä, Savolainen sanoo.

Huippulukuja Leppävirralta

Leppävirran 110 opiskelijan lukio ui vastavirtaan. Vaikka ruotsin kielen pakollisuus poistui ylioppilaskirjoituksissa jo 2005, kirjoittaa sen yhä joka vuosi noin 60, joskus jopa 80 prosenttia Leppävirran lukion opiskelijoista. Vastaava valtakunnallinen luku on painunut alle 50 prosenttiin.

Ruotsin kielen kirjoittajien määrä on romahtanut. Vielä 20 vuotta sitten ruotsin kirjoittajia oli lähes 40 000, kymmenen vuotta sitten vajaa 28 000 ja tänä vuonna enää hieman yli 15 000.

Ruotsin kirjoitukset keskitetään Leppävirralla syksyyn ja syventävät kurssit suunnitellaan sitä silmällä pitäen.

– Ruotsin arvosanat ovat olleet meillä selvästi kesimääräistä parempia. Meille on tulossa taas ruotsista useampi laudatur, opettaja iloitsee.

Mikä pakkoruotsi?

Leppävirran lukiossa ei tunneta käsitettä pakkoruotsi. Kaikki ruotsia opiskelevat lukion kakkosluokkalaiset sitä vastoin esimerkiksi chattailevat oppitunneilla. Chattikavereina ovat Vaasan lähellä olevan Maalahden ruotsinkielisen Petolahden lukion oppilaat.

Idea on, että suomenruotsalaiset opettavat savolaisille ruotsia, ja savolaiset puolestaan heille suomea.

Kaveriluokat myös vierailevat lukukauden aikana toistensa luona ja yöpyvät perheissä. Tuttavuudet syventyvät toukokuussa opintomatkalla Tukholmassa.

 Nuoret pitävät myös vapaa-ajalla yhteyttä etenkin WhtasAppissa ja Facebookissa.

– Kerran eräs poika kieltäytyi ehdottomasti puhumasta Petolahden kaverilleen ruotsia. Pyysin Petolahdesta apua. Poika perui päätöksensä heti, kun sieltä järjestettiin chattikaveriksi hänelle hyvin mieleinen tyttö.

Kymmenen vuotta kieliyhteistyötä

Savolainen toi kahden koulun yhteistyöhön perustuvan kieliopetuksen lukionsa ruotsin tunneille jo 10 vuotta sitten.

Innokas opettaja on hankkinut myös itse rahoitusta yhteisiin tapaamisiin ja opintomatkoihin muun muassa Pohjola-Nordenista ja ruotsinkielisiltä säätiöiltä.

– Oppilaat maksavat itse osan matkakuluista. Nyt myydään jo kovasti keksejä ja sukkia Tukholmaa varten.

Hän ei tervehdi ilolla suunnitelmaa väliaikaisesta kokeilulaista. Laki vapauttaisi ensi syksynä osan viides- ja kuudesluokkalaista pakollisesta ruotsin opetuksesta.

Vapaaehtoisessa kokeilussa oppilaat voisivat valita ensi syksynä ruotsin tilalle toisen vieraan kielen. Ikäluokan kokeilu jatkuisi yläasteen loppuun asti.

Lakiesitys on menossa eduskuntaan. Haku kokeiluun saattaa aueta jo tänä vuonna.

Opettajien ammattijärjestö vastustaa esitystä.

–  Mitään kieltä ei pitäisi vähentää kouluista, vaan tarjota päinvastoin entistä useampia vaihtoehtoja, Savolainen sanoo.

Faktaa:

Kokeilulaki, ruotsin tilalle toinen kieli

Kaikille pakollisen, toisen kotimaisen eli B1-kielen opiskelu alkaa nykyisin kuudennella luokalla.

Kokeilulain jälkeen enintään 2 200 viides- ja kuudesluokkalaista voi valita pakollisen ruotsin tilalle jonkin muun vieraan kielen.

Noin 300 000 suomalaisen äidinkieli on ruotsi.

Leppävirran ja Maalahden Petolahden lukiot ovat mukana Åbo Akademin tutkijaryhmän vetämässä ja ruotsinkielisten säätiöiden tukemassa Eluokkatandem-hankkeessa.

Eluokkatandemin ansiosta lukiot voivat hyödyntää opetuksessa uusinta tietotekniikkaa. Mallia on tarkoitus levittää jatkossa muihin lukioihin. Satu Savolainen tulee kertomaan hankkeesta keväällä muun muassa Kuopion lukiolle.

Leppävirran lukion ruotsin kielen lehtorina vuodesta 2001 ollut Satu Savolaisen sai 2015 Folkingetin ansiomitalin ruotsin kielen opetuksen eteen tekemästään työstä.

OAJ:n paikallisosasto palkitsi Savolaisen tällä viikolla Vuoden opettaja valokeilassa -palkinnolla.

Uusimmat

Savo

Ympäristöministeriö Puijon suojelualueen vaihdosta: "Se olisi ennakkotapaus"

Kuopiolainen Mikko Kokkonen murremestariksi talkkunan voimalla

Iisalmelaismies kaasutti tutkaan kovan luvun

Mies ei ota opikseen – kärähti jo kuudetta kertaa vuoden aikana oikeudetta ajamisesta

Soini vetää väkeä sinisten vaalitilaisuuksiin, vaikka tulevasta ei ole vielä tietoa: "Pidetään se räppänä vielä auki"

Kommentti: Kokeilu- ja valmistelurahoilla olisi palkannut 410 lähihoitajaa vuodeksi

Valtio iski yli 15 miljoonaa Pohjois-Savon sote-kokeiluihin

Kirppistuote ei ole tulevaisuudessa yksittäinen löytö vaan osa normaalia kulutusta – Iittalakin alkaa ottaa vanhoja kuppejaan takaisin kauppaan

Kysely: Netti- vai livekirppis? – "Tulee morkkis jos ostaa kaupasta normaalihinnalla ja näkee saman myöhemmin kirppiksellä"

Lopettavan kirpputorin yrittäjä kertoo, miten ostajat näkevät nettikirppisten av-yv-maailman

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.