Rytmi lumoaa itämaisen tanssin harrastajia: "Paikat eivät tule koskaan kipeiksi"

Niska pitkänä ja katse eteen. Lattialla ei ole mitään kiinnostavaa. Näistä neuvoista lähtee Tanssikoulu Tahiaa pitävän Teija Hiekkalahden itämaisen tanssin opetus.

Kun oppilas löytää ryhdin, se palkitsee opettajaakin.

– Ryhti vaikuttaa meidän terveyteemme ja hyvinvointiimme sekä mielen asioihin, Hiekkalahti huomauttaa.

Sunnuntaina Kuopion Kulttuuriareena 44:ssä nähtiin Hiekkalahden kokoama Tanssien lentoon -esitys, jossa kaikki halukkaat Tahian oppilaat pääsivät esiintymään. Samalla Tahia juhli 25-vuotissynttäreitään.

Esityksen nuorimmat tanssijat olivat Aliisa Ouaiche, 9, ja Milena Siimekselä, 11. He ovat treenanneet itämaista tanssia pian vuoden.

– Aloitin siitä, kun äiti on harrastanut jo aika kauan itämaista tanssia. Olen nähnyt esityksiä, ja halusin itsekin mukaan, Ouaiche kertoo.

Myös Siimekselän äiti harrastaa itämaista tanssia, ja hän myös esiintyi sunnuntain oppilasnäytöksessä.

Molemmat tytöt kertovat pitävänsä tanssiharjoituksista paljon.

– Tämä on todella kivaa. Jotenkin tunnelma on erilainen, Ouaiche sanoo.

– Musiikki on erilaista, ja tanssi on erilaista. Ja tässä on paljon erilaisia tyylejä, kertoo myös Siimekselä.

Itämainen tanssi vaatii hyvää koordinaatiokykyä, ja aluksi liikkeet voivat tuntua vierailta.

– Aluksi se on vaikeaa, mutta kun sitä tekee jonkin aikaa, siihen tottuu. Varsinkin jos saa hyvän rytmin, se onnistuu hyvin, Siimekselä toteaa.

Ouaiche ja Siimekselä käyvät Hiekkalahden vetämissä tanssiharjoituksissa kerran viikossa. Ryhmässä on puolen tusinaa saman ikäistä tyttöä.

Hiekkalahti kertoo joutuneensa hieman keräämään rohkeutta näin nuorten tyttöjen opettamiseen, mutta lopulta Tanssien lentoon -esityksen idea syntyi juuri nuorten ryhmässä. Koreografiat kuljettivat katsojaa läpi Egyptin Hurghadasta Kairoon ja Aleksandriasta Luxoriin. Lentävän maton kyydissä etsittiin tanssivia hevosia, joita esityksen tytöt (Ouaiche ja Siimekselä) toivoivat lampun hengen heille näyttävän.

Vanhemmasta päästä Tahian oppilaita on 71-vuotias Leena Jalkanen Rautalammilta, joka toimi juontajana sunnuntain näytöksessä. Jalkanen on harrastanut itämaista tanssia jo 20 vuotta.

Jalkanen kehuu itämaista tanssia terveelliseksi harrastukseksi. Selkävaivoista ei tarvitse kärsiä, kun vatsa, hartiat ja selkä saavat tanssin myötä treeniä.

– Tämä on siitäkin mukavaa, että paikat eivät tule koskaan kipeiksi, koska mukana ei ole rajuja liikkeitä. Teijan ryhmässä käyn erityisesti siksi, että hän on niin mukava opettaja. Meillä on aina hauskaa.

Jatkoryhmässä, jossa Jalkanen käy, on kahdeksan henkeä. He ovat tanssineet jo usean vuoden ajan yhdessä, ja vakiintuneen ryhmän kanssa on mukava harjoitella.

Jalkasen mielestä rytmi on itämaisen tanssin suola. Ja vaikka tanssi voi näyttää helpolta ja yksinkertaiselta, se ei sitä ole.

– Vaikeinta on niin sanottu isolaatio, eli että tehdään lantiolla eri liikettä kuin käsillä ja olkapäillä. Se on yksi ydinasia itämaisessa tanssissa.

Hiekkalahti kertoo Tahialla olevan isoja esityksiä vain viiden vuoden välein. Muuten perustekniikan harjoittelu kärsisi ajanpuutteen vuoksi.

Esiintyminen on silti tärkeää.

– Ihmisten ennakkoluulot hälvenevät lajia kohtaan, kun he näkevät itämaista tanssia. Yhden nimityksen alla on monenlaisia tansseja, ja haluan tuoda sitä yleisön tietoisuuteen.