Kuopiossa järjestettävät Säästä puhumisen MM-kisat kiinnostavat ulkomailla asti

Säästä puhumisen maailmanmestaruudesta kisataan lauantaina ensimmäistä kertaa historiassa, mutta mittelö on herättänyt kansainvälisen lehdistön mielenkiinnon jo etukäteen.

Huomion keskipiisteeseen noussut kilpailu järjestetään tietenkin – missäs muualla – kuin mualiman navassa eli Kuopion torilla.

Esimerkiksi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Sputnik on julkaissut tapahtumasta englanninkielisen artikkelin verkkosivuillaan jo aikaisemmin elokuussa, ja aihetta on käsitelty myös venäjänkielisissä tv-uutisissa.

Perjantaina iltapäivällä myös Ruotsin yleisradioyhtiön kanava Sisuradio haastattelee tapahtuman järjestäjiä ruotsiksi, vahvistaa tapahtumaa järjestävän Suomen Korvanappiliitto ry:n puheenjohtaja Anna Väänänen Savon Sanomille.

– Todella hämmentävää, että Ruotsista asti halutaan haastattelua. Emme ole varautuneet millään lailla englannin tai ruotsin kielellä selostamaan asiaa, Väänänen kuvailee mediahuomion aiheuttamia tuntemuksia.

– Ihan vielä ei ruotsi ihan hirmu hyvin taivu, mutta tässä on illan projektina ja aamullakin tarkoituksena katsella, että mitä termejä sitä käyttäisi.

Idea MM-kilpailuista syntyi alkukesästä Väänäsen ja hänen kahden siskonsa – yhdistyksen varapuheenjohtajan Mari Väänäsen ja sihteerin Lotta Väänäsen – vitsillä heitetystä ideasta.

– Kun asumme saman katon alla, ei monesti yksinkertaisesti ole välttämättä mitään sellaista ajankohtaista, mistä pitäisi löpistä. Monesti sitten joku on aloittanut keskustelun, että "on ilmoja pidellyt". Siihen kerran toinen sanoi, että jos jossain olisi säästä puhumisen MM-kisat, niin niihin pitäisi osallistua. Kun sellaisia ei sitten löytynyt, päätimme järjestää ne itse, Väänänen valottaa tapahtuman taustoja.

– Mutta tämän ei todellakaan pitänyt olla näin laajalle leviävä vaan ihan pieni juttu, hän lisää.

Samantapainen vitsistä lentoon lähtenyt tarina on tapahtumaa järjestävän arvoituksellisen kuopiolaisyhdistyksen Suomen Korvanappiliitto ry:n taustalla. Se sai alkunsa puhelimen pikaviestipalvelusta.

– Aloitin joskus keskustelun sillä tavoin, että "sain juuri tiedon korvanappiini", mihin kaveri vastasi, että minäkin haluan korvanapin. Vastattiin siihen, että "valitettavasti korvanapin hallussapito ja käyttö vaatii Suomen Korvanappiliiton lakisääteisen korvanappikoulutuksen", ja valittiin siihen päivämäärä ja kellonaika, Väänänen muistelee.

– Sitten ajankohta lähestyi, ja aloimme miettiä, pitäisikö koulutus todella järjestää, vaikkei ole tietoa siitä, mikä se korvanappi on.

Koulutus pidettiin, ja se keräsi lopulta kymmenpäisen yleisön. Seuraavana aamuna Väänänen tovereineen alkoi selvittää, mitä yhdistyksen rekisteröinti vaatisi.

– Korvanappiliitto on sellainen nimi, ettei se sulje mitään pois.

Yhdistyksen järjestämien tapahtumien on tähän mennessä kuulunut bussikuljetuksen järjestäminen lavatansseihin alkukesästä.

– Kuulimme erään pariskunnan sanovan, kuinka nuoret eivät enää käy lavatansseissa, ja totesimme, ettemme mekään koskaan ole niissä käyneet. Tilasimme 50 henkilön bussin, ja myimme lippuja ihmisille, jotka eivät koskaan ole lavatansseissa käyneet. Paikalle ilmaantui henkilöitä, joista en osaa sanoa, mistä he asiasta olivat kuulleet, Väänänen nauraa.

Suuresta mediahuomiosta ja yleisön mielenkiinnosta huolimatta osana Kuopio juhlii -tapahtumaa järjestettävä Säästä puhumisen MM-kilpailut ei ole saanut aikaan osanottajaryntäystä. Toistaiseksi ilmoittautuneita on viisi, ja kolme tuomaria arvioi heidän säästä puhumisensa taitoa puheen sisällön, sujuvuuden ja keston perusteella.

– Meillä on sellaiset järjestelyt, että teemme mielenpainuvaksi sen kilpailun. Sen tiedämme, että katsojia on kyllä tulossa seuraamaan, Väänänen lupaa.

Säästä puhumisen MM-kilpailut järjestetään osana Kuopio juhlii -tapahtumaa ravintola Salacavalan terassilla lauantaina kello 14.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Urheilua, löylynheittoa, kulttuuria – Ylä-Savossa melkoinen tapahtumaryysis viikonloppuna

Viikonloppuna noin 80 tapahtumaa Kuopio juhlii -festivaalilla – katso tärpit ohjelmatarjonnasta

Kuopiossa järjestetään säästä puhumisen MM-kisat