Sähköjen katkeamisen syy Kuopiossa oli ylijännite - vastaavan ei pitäisi enää toistua

Sähköjen katkeamisen syy Kuopion eteläisellä alueella oli ylijännite suurjänniteverkossa. Sähköt menivat poikki isossa osassa eteläistä Kuopiota keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Kuopion Energian alueella sähköt katkesivat puolen yön aikaan ja olivat poissa 5 700 taloudelta, muun muassa Petosella ja Leväsellä.

Kuopion Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Kari Väänänen sanoo, että vastaavaa vikaa ei ole ainakaan lähihistoriassa suurjänniteverkossa ollut.

- Sellaista, että koko asema irtoaisi verkosta, ei ole tapahtunut ainakaan ihan lähiaikoina.

Väänänen kertoo, että sähkökatko tapahtui kahdessa vaiheessa. Ensin sähköt katkesivat noin puolen yön aikaa noin 20 minuutiksi.

- Saimme aseman takaisin verkkoon, mutta sitten asema irtosi verkosta uudestaan. Emme enää uskaltaneet kytkeä sitä automaatiolla, vaan henkilöstön piti varmistaa, ettei asemalla ole mitään näkyviä fyysisiä vaurioita. Yhteensä sähkökatkot kestivät vähän yli tunnin.

Väänäsen mukaan jännitteen nouseminen yöllä ei kuitenkaan ole harvinaista.

- On tyypillistä, että kun yöaikaan verkon kuormitus vähenee, jännite nousee. Viime yönä jännite nousi yli hälytysrajan, jonka jälkeen suojauslaitteet irrottavat aseman. Verkon suojauksen tehtävä on suojata, ettei ylijännite pääse asiakkaiden laitteisiin.

Väänäsen mukaan jakeluverkon suojaukseen ja jännitteen säätöön on nyt tehty muutoksia.

- Nyt samantyyppistä tilannetta ei enää pitäisi syntyä jatkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopiossa valmistauduttiin yöllä suurhäiriötilanteeseen: "Varauduttiin pahimpaan"

Eteläinen Kuopio pimeni yöllä – lähes 6 000 taloutta ilman sähköjä