Sairaalan potilaat pääsevät pian jatkohoitoon hotelliin

Varkauden Scandic Hotel Oscarissa asuu pian paitsi tavallisia hotellivieraita, myös hoivakodin ja potilashotellin asukkaita ja asiakkaita.

Lähiaikoina alkava miljoonan euron remontti muuttaa yli 30 hotellihuonetta yksityiseksi Hoitokoti Iitulaksi.

Hotellivieraiden käyttöön jää vielä 135 huonetta.

Varkauden potilashotelliin on tarkoitus majoittaa esimerkiksi leikkauksista toipuvia potilaita, jotka eivät vielä selviä kotona.

Vastaavaa, ympäri vuorokauden hoivaa tarjoavaa potilashotellia ei vielä ole Pohjois-Savossa.

Hoivakoti- ja potilashotelli-idea syntyi, kun Eero Nuutinen Hotel Oscarin omistavasta Nemeko Oy:stä mietti vajaakäytössä olevan hotellin tilannetta ja neuvotteli kaupungin kanssa hoivapaikkatarpeesta.

Mitään sopimuksia potilashotellin asiakkaista ei ole tehty.

– Kaupungilla ei ole mitään sidoksia, eikä kytköksiä uuteen hoitokotiin. Jos hoitoa on järkevää ja edullista ostaa ulkopuolelta, sitä ostetaan tilanteen mukaan, mutta vain, jos se on kaupungin edun mukaista, sanoo Varkauden sosiaali- ja terveysjohtaja Seppo Lehto.

Myöskään KYSillä ei ole tiettävästi aikeita ostaa palveluita 24/7 Varkaudessa toimivalta potilashotellilta.

Nemeko omistaa tilat ja Hoitokoti Iitula operoi niissä.

Hoitokoti hotellissa ei ole uutta. Esimerkiksi Nordic Senior services pyörittää Joutsenkulman hoivakotia entisessä Hotelli Joutsenkulmassa Varkaudessa.

Matti ja Liisa Koti Oy on perustanut hoivayksikön mielenterveyskuntoutujille Nikkarilan entiseen metsäoppilaitokseen Pieksämäelle. Osa alueen rakennuksista on matkailukäytössä.

Yksityinen Hoivakoti Wilma päihdekuntoutujille toimii entisessä Hotelli Juvassa Juvalla.

Hoivakoti Juventus Oy:llä on tilat Joroisten entisessä maatalousoppilaitoksessa Huutokoskella.

Attendon hoivakoti on Iisalmen entisessä valtion virastotalossa, Paloisvirran Sonaatissa ja Cumulus-hotellissa Helsingissä toimii ympärivuorokautista hoitoa tarjoava potilashotelli.