Sairastuneita jo yli 680, uusimmat tapaukset Mikkelissä

Eri puolilla Suomea on kuluneen viikon aikana sairastunut jo yhteensä yli 680 ihmistä vatsatautiin. Oireiden lisäksi sairastumistapauksia yhdistävä tekijä on uiminen tietyillä rannoilla.

Vesiin epäillään päässeen ulosteen välityksellä noro- tai adenovirusta.

Uimareiden vatsatautiepidemian uusimmat tapaukset ovat Mikkelissä. Perjantaihin mennessä parikymmentä uimaria on viikon mittaan ilmoittanut vatsavaivoista uituaan Launialan uimarannalla.

Mikkelin kaupunki kehottaa välttämään uimista kyseisellä rannalla. Järvestä otetut vesinäytteet ovat olleet normaalit. Tilannetta seurataan kaupungissa.

Tampereen kaupunki oli saanut perjantaihin mennessä jo 545 ilmoitusta uimarannalla vatsatautiin sairastuneista. Ilmoituksia on tullut myös Tampereen lähikunnista Pirkkalasta, Nokialta ja Ylöjärveltä.

Uimareita on sairastunut Tampereen Tohloppijärvellä, Tesomajärvellä, Kaukajärven Riihiniemen uimarannalla ja Suolijärvellä.

Sipoossa Pilvijärven sairastuneita uimareita on jo yli 90. Porvoon terveysviranomaisten mukaan suurin osa vatsataudin saaneista on sairastunut kuluneella viikolla. Näytteet ovat varmistaneet, ettei syypää ole ainakaan kolibakteeri.

Oulun Lämsänjärvessä vatsataudin sai noin 30.

Sairastuneista uimareista valtaosa, noin 70–80 prosenttia on ollut lapsia.

Uimista kehotetaan välttämään kyseisillä rannoilla, kunnes syy sairastumisiin varmistuu.

Toistaiseksi vain Oulun tapauksessa on vesinäytteistä löydetty noro- ja adenovirusta.

Ripuli- ja oksennustaudin aiheuttava norovirus on erittäin herkästi tarttuva ja yleensä se aiheuttaa epidemioita sairaaloissa.

Jo grammassa ripuliulostetta on miljoonia noroviruksia, joten hygieniasta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Norovirus on ollut pääasiassa aikuisten sairaus. Taudin itämisaika on lyhyt; 12 tunnista pariin vuorokauteen. Tauti voi olla raju, mutta menee yleensä muutamassa vuorokaudessa ohi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.