Salaperäinen veljeskunta esittäytyi Kuopiossa: "Ei ole salaseura eikä uskonnollinen yhdyskunta"

Odd Fellow -loosi Loosi 67 Puijo IOOF perustettiin lauantaina Kuopiossa. Osaston ylimestariksi valittiin kuopiolainen Jarmo Komulainen ja alimestariksi Vesa Hokkanen. Ylimestarin oikeana avustajana toimii Matti Lyytinen.

– Tämä on kunniatehtävä. Otan tehtävän vastaan mielenkiinnolla. Ylimestarin tehtävänä on johtajaa loosin kokouksia ja pitää loosi yhtenäisenä, Komulainen kertoi lauantaina.

– Tehtävänä on myös huolehtia siitä, veljeskunnan oppeja noudatetaan. Kokouksissa saadaan virkistystä ja koetaan yhdessä olemisen iloa, hän selvitti.

– Odd Fellow ei ole salaseura eikä uskonnollinen yhdyskunta. Jäseneksi voidaan hyväksyä hyväluonteinen ja suositeltu 21 vuotta täyttänyt mies tai nainen.

Juhlaan osallistui noin 200 veljeä ja sisarta Suomesta. Loosin nimi pohjautuu kuopiolaiseen maamerkkiin Puijoon. Nimen numero viittaa loosin järjestysnumeroon veljeskunnassa.

Odd Fellow -veljeskunta on kansainvälinen. Toiminta-ajatuksena on kehittää ihmisen luonteen hyvyyttä ja ihmisten keskinäistä yhteenkuuluvuutta painottamalla suvaitsevuuden ja lähimmäisenrakkauden merkitystä ihmisten suhteissa. Veljeskunta tukee jäsentensä henkistä kasvamista aste asteelta, mutta jäsenet itse kantavat vastuun omasta kehityksestään ja sen näkymisestä jokapäiväisessä elämässään. Veljeskunnan symboli on kolme lenkkiä, jotka edustavat ystävyyttä, rakkautta ja totuutta.

Veljeskunta auttaa hädänalaisia eri rahastojen, kuten OF-Lastenrahastosäätiön ja Samariarahaston kautta.

Odd Fellow -Veljeskunnan historia ulottuu eräiden lähteiden mukaan 1500-luvulle. Nykymuotoinen toiminta alkoi vuonna 1819, kun USA:n Baltimoreen perustettiin Washington Lodge No. 1. Sanat Odd Fellow tarkoittanevat ”outoa veljeä”. Erään selityksen mukaan sana outo liittyy ihmeteltyyn lähimmäisten auttamiseen 1700-luvulla Amerikassa ja Britanniassa.

50-vuotias Komulainen on kuopiolainen yrittäjä.

– Kuopion loosissa on nyt 23 veljeä, lähes kaikki ovat kuopiolaisia ja eri ammattiryhmistä. Yksi veli on taustaltaan kuubalainen. Tarkoituksena on kasvattaa jäsenmäärää. Lähin miesloosi on nyt noin 300 kilometrin päässä Kuopiosta. Looseja on muun muassa Tampereella, Oulussa ja Lahdessa. Lähin naisten Rebekkaloosi on Joensuussa, hän sanoi.

– Jossakin vaiheessa meillä tulee varmaan olemaan oma kokoontumispaikka, mutta nyt kokoonnumme vuokratiloissa.

– Heikki Kotilainen ja Jarmo Korhonen pohtivat loosin perustamista jo 1970-luvulla, mutta silloin se jäi haaveeksi, Komulainen sanoo.

Vuosina 2014 ja 2015 muutama Kuopion lyseon entinen oppilas asetti tavoitteeksi perustaa Kuopioon Odd Fellow -loosin.

Uusimmat

Savo

Kommentti: Kokeilu- ja valmistelurahoilla olisi palkannut 410 lähihoitajaa vuodeksi

Valtio iski yli 15 miljoonaa Pohjois-Savon sote-kokeiluihin

Kirppistuote ei ole tulevaisuudessa yksittäinen löytö vaan osa normaalia kulutusta – Iittalakin alkaa ottaa vanhoja kuppejaan takaisin kauppaan

Kysely: Netti- vai livekirppis? – "Tulee morkkis jos ostaa kaupasta normaalihinnalla ja näkee saman myöhemmin kirppiksellä"

Lopettavan kirpputorin yrittäjä kertoo, miten ostajat näkevät nettikirppisten av-yv-maailman

Kuopion Portin liike- ja toimistotilojen ostosta jo sovittu

Betonimestarit teki 30-vuotisen historiansa parhaan tuloksen – Kilpailuvirasto puuttui yrityskauppaan

Kuopio velkantuu: "Emme voi mennä näin vahvalla investointiohjelmalla. Siihen ei ole varaa"

Sisäilmaongelmaisen koulun liikuntasali aiotaan korjata väliaikaisesti 200000 eurolla – jättiremontti vielä edessä

Vaajasalon jäätie suljettiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.