Sammutusvälineitä liian harvalla

Sisäministeriön tutkimuksen mukaan viidesosalla suomalaisista ei ole kotonaan mitään alkusammutusvälinettä. Työpaikoilla sammutusjärjestelmien tai -välineiden määrä on lisääntynyt. Kodeissa on yhä parannettavaa.

Lähellä oleva sammutusväline nopeasti käytettynä voi pelastaa paljon. Esimerkiksi sairaalan ensiavussa tiiviin peiton käyttäminen sammutusvälineenä säästi useiden ihmisten evakuoinnilta tiistaina Kuopiossa.

Edelleen monet kodit ovat vailla sammutuspeitettä tai käsisammutinta, vaikka tilanne on parantunut huomattavasti viime vuosina: Kuusi vuotta sitten sammutuspeite oli 18 prosentilla suomalaisista. Nyt sellainen löytyy lähes puolelta.

Sammutuspeite käy esimerkiksi keittiöön tai tietokoneen lähelle. Kodin tekstiileistä kuten matoista ja peitoista on nykyään vaikea tietää, ovatko ne huonosti palavaa materiaalia vai äkkiä leimahtavaa tekokuitua, joten ne ovat huonoja apuvälineitä.

Sammutuspeite sammuttaa pienet palot ja ainakin rajoittaa isoakin. Kotona tehokas väline on myös käsisammutin.

Kotiin ja mökille sopii hyvin myös vesiletku tai sankoruisku, kunhan sitä ei käytetä rasvapaloon. Palava rasva roiskuu vaarallisesti, jos siihen kaataa vettä. Jos rasva syttyy palamaan kattilassa tai pannulla, nopein keino on laittaa kansi päälle.

Sisäministeriö on tutkinut pelastusasenteita vuosina 2008, 2005 ja 2002. Kysely tehdään yli 1 000 vastaajalle kerralla.