Sampi ui kalatiskeille

- Olemme aloittaneet sammenlihan tukkumyynnin. Fileseläkkeitä tulee pian tukkuihin 500-2 000 kiloa viikossa. Näyttää myös siltä, että kaviaarintuotanto aikaistuu vuodella vuosien 2008-2009 vaihteeseen, kertoo Carelian Caviarin toimitusjohtaja Kaj Arvonen.

Ensimmäiset sammet teurastettiin viime kesäkuussa. Varkautelaista kalaherkkua ovat päässeet toistaiseksi maistelemaan vain Silja Linen asiakkaat ja Varkauden aikuislukion syyskauden avajaisissa olleet.

- Kysyntä on kovaa. Parinsadan kilon viikkoerästä ei ole kuitenkaan vielä riittänyt monelle. Sammet pyydetään Varkauden kalankasvatuslaitoksen altaista ja kuljetetaan teurastettavaksi Joroisten Huutokoskelle. Sieltä ne jatkavat matkaa fileoitavaksi Kalaliike Erikssonille ja edelleen vähittäiskauppoihin kalatukkuihin.

Kokonaisia sampia kalatiskeiltä on turha vielä kysellä. Tukut saavat toistaiseksi myyntiin vain sammen fileseläkkeitä, Arvosen mukaan ehdottomasti parhaan osan kalasta.

- Kaikki sammet liikkuvat tukkujen kautta Helsingistä. En tiedä, koska ja missä sampea saa Savossa. Arvelen, että kalatiskillä sammen fileeseläkkeen kilohinta on tuoretonnikalan luokkaa eli noin 40-45 euroa.

Lisää altaita ja työpaikkoja

Ensimmäiset, noin 70 000 siperiansammen poikasta siirrettiin Huutokosken Arvo-Kalasta Carelian Caviarin kuuteen kasvatusaltaaseen viime tammikuussa. Huutokosken Arvo-Kala Oy on Carelian Caviarin pääomistaja.

Laitoksen altaissa uiskentelee noin 150 000 sampea, joukossa myös 400 sampijättiläistä, belugaa. Belugat eli kitasammet ovat jo miltei kymmenkiloisia ja kasvatetaan yli satakiloisiksi.

Sukukypsiksi kaviaarintuottajiksi belugat kasvavat kymmenessä vuodessa ja painavat silloin lähes sata kiloa. Sammet ovat tuoneet Varkauteen ja Huutokoskelle jo kolme uutta työpaikkaa ja lisää on tulossa. Kasvatuslaitos laajenee vielä tänä vuonna neljällä uudella altaalla.

Täyden tehon - noin 40 tonnia sammenlihaa vuodessa per allas - kasvatuslaitos saavuttanee jo ensi vuonna. Jokainen kala tutkitaan käsin

- Testaamme parasta aikaa ultraäänilaitteita. Tarkastamme niillä jatkossa jokaisen kalan. Ultraääni seuloo mädintuottajat lihakaloista. Kalat nukutetaan seulontaa varten altaassa, otetaan syliin, kuvataan, laitetaan sen jälkeen toiseen altaaseen heräämään ja sieltä lopulta takaisin suureen altaaseen, Arvonen selvittää.

Siperiansampi saavuttaa sukukypsyyden neljä-viisivuotiaana. Alkuperäinen tavoite oli, että niiden ensimmäinen kaviaarierä tulee myyntiin 2010.

- Saatamme saada kaviaaria jo vuotta aikaisemmin. Emme ole vielä tehneet lopullisia päätöksiä kaviaarin pakkaamon paikasta. Toisimme mielellämmesen Varkauden seudulle, mutta onko täällä alan osaajia?

Tukkukalojen fileointi pysyy ainakin toistaiseksi etelässä. Carelian Caviarin tavoitteena on tuottaa 12 000 kiloa kaviaaria vuodessa pääosin ulkomaille.

Kaviaarikilosta maksetaan maailmalla tällä hetkellä 1 500-3 000 euroa.

- Tuottoon vaikuttaa, pakkaammeko kaviaarin 50 gramman purkkeihin vai 10 kilon tukkupakkauksiin. Mietimme asiaa parasta aikaa. Varkauden laitoksella mätiä ei lypsetä sammista, vaan myös mätisammet belugoja lukuun ottamatta teurastetaan, ja niiden liha menee myyntiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.