Sankarihautausmaalle on lupautunut tulemaan paljon ihmisiä kunniavartioon itsenäisyyspäivänä

Sankarihaudoille itsenäisyyspäivän erityisiin kunniavartioihin on ilmoittautunut jo iso joukko suomalaisia. Valtioneuvoston kansliasta arvioidaan, että ilmoittautuneita on eri puolilla maata ainakin noin 3 000. Todennäköisesti vapaaehtoisia tulee vielä lisää, sillä satavuotiaan Suomen juhlapäivään on aikaa yhä vajaa kuukausi.

Vapaaehtoisten muodostamat kunniavartiot konkretisoivat sitä, kuinka paljon talvi- ja jatkosodassa kuoli ihmisiä ja kuinka nuoria kaatuneet olivat. Ja vaikka sodasta olisikin selvinnyt hengissä, nuoruus oli monelta mennyt.

– Poikkesin Tuusulan hautausmaalla äitienpäivälenkillä toukokuussa ja kävin aamuauringon valossa läpi sankarihautoja: 19-vuotias, 24-vuotias, 25-vuotias..., kuvailee tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen valtioneuvoston kansliasta.

Hän kuuluu Suomi 100 -hankkeen sihteeristöön.

Tuusulassa ja muualla Suomessa on kymmeniätuhansia sankarihautoja, joissa lepää valtaosa vuosien 1939–1945 sodissa kuolleista lähes 95 000 miehestä ja naisesta. Tavoitteena on, että itsenäisyyspäivänä eri hautojen kohdalla seisoo kunkin vainajan kanssa samanikäinen ja samaa sukupuolta oleva ihminen.

Esimerkiksi 14-vuotiaana kuolleen sotilaspojan haudalla Tampereen Kalevankankaalla on ensi kuun 6. päivä vartiossa erään kapteenin 14-vuotias poika.

– On todella ilahduttavaa, että nuoret ovat lähteneet innolla liikkeelle, sanoo Tampereen Suomalaisen Klubin varapuheenjohtaja, kenraalimajuri (evp.) Kalervo Sipi.

Sankarihautoja on Tampereella 749, ja kunniavartioon ilmoittautuneita on kertynyt jo yli puolet tästä määrästä. Osallistujia on haettu muun muassa seurakunnan, partiolaisten, yliopiston, reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöjen sekä Puolustusvoimien tuella. Yhteydenottoja toivotaan kuitenkin vielä lisää.

– Tietynikäisiä tarvitaan yhä. Suurin puute on 20-vuotiaissa, Sipi kertoo.

Idea kunniavartioiden järjestämisestä osana Suomi 100 -ohjelmaa lähti liikkeelle nimenomaan Sipin aloitteesta. Vastaavanlainen vartio toteutettiin esimerkiksi Lempäälässä kansallisena veteraanipäivänä vuonna 2007. Ajatus muhi Sipin mielessä vuosia. Nyt Suomen juhlavuonna oli oikea hetki toteuttaa sama idea, mutta laajemmin.

Kunniavartioita nähdään Tampereen ja Tuusulan lisäksi muillakin paikkakunnilla. Kaupunkeja ja kuntia on mukana ainakin reilut parikymmentä, kertoo valtioneuvoston kanslian Laakso-Liukkonen. Hänen mukaansa suurinta kunnianosoitusta valmistellaan Lappeenrannassa, jossa sankarihautausmaalle pyritään saamaan vartioon noin 1 400 ihmistä. Toteutusta koordinoi Maasotakoulu.

Oulun hautausmaalle on ilmoittautunut vartioon arviolta reilut 400 vapaaehtoista. Sankarihautoja on 456. Suurin puute on 20–30-vuotiaissa.

– Ilmoittautuneet ovat suurimmaksi osaksi yksittäisiä kansalaisia. Mukana on myös urheiluseuroja ja muita järjestöjä, kertoo Oulun Suomi 100 -aluekoordinaattori Heli Metsäpelto.

Kuopiossa Sankarihautausmaalle on lupautunut tulemaan noin sata ihmistä – sankarihautoja on 605. Valtaosa ilmoittautuneista on 20–25-vuotiaita. Osallistujia haetaan etenkin opiskelijoista.

– Moni on sanonut, että ihokarvat nousevat pystyyn jo pelkästä ajatuksesta, että pystyy tekemään tällaisen teon, kuvailee Kuopion Suomi 100 -aluekoordinaattori Jari Sihvonen myönteisiä reaktioita.

Erityisten kunniavartioiden lisäksi sankarivainajia muistetaan hautausmailla perinteisillä seppeleenlaskuilla sekä sytyttämällä kynttilöitä. Monella paikkakunnalla lasketaan pieni havuseppele jokaiselle sankarihaudalle. Joillakin paikkakunnilla on myös esimerkiksi muistotilaisuuksia.

Kuopiossa kunniavartioon yhdistetään ylioppilaiden soihtukulkue, joka on tavallisesti järjestetty vasta myöhemmin illalla. Aamun seppeleenlaskutilaisuutta ja kunniavartiota kunnioitetaan mahdollisesti lisäksi ylilennolla, kertoo Kuopion Suomi 100 -aluekoordinaattori Jari Sihvonen Pohjois-Savon liitosta.

Juhlallisuuksien ajankohdat vaihtelevat hieman paikkakunnittain, mutta tyypillisesti ne ajoittuvat Kuopion tapaan aamuun tai aamupäivään.

Vaikka tilaisuudet ovat arvokkaita, esimerkiksi erillistä pukeutumisohjetta ei ole ainakaan Kuopiossa kunniavartioon osallistuville annettu.

– Ohjeistus on se, ettei mitään ohjeistusta ole. Jotta kunniavartio näyttää tämän päivän nuorilta, heitä pyydetään pukeutumaan sen mukaisesti, miten he pukeutuvat normaalisti, Sihvonen sanoo.

Tampereella puolestaan osasto puetaan lumi- tai maastopukuihin, Tampereen Suomalaisen Klubin varapuheenjohtaja, kenraalimajuri (evp.) Kalervo Sipi kertoo.

Kuopion kunniavartioon voit ilmoittautua tästä.