Sankarireportteri Outsider palkkasi sijaisen pyramidikiipeilyyn

Jännityskirjailija Outsiderina tunnettu Aarne Haapakoski, oli myös ulkomaanjournalismin uranuurtaja ja sankarireportteri, joka jo 1930-luvulla matkusti niin Euroopassa kuin Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassakin.

Haapakosken matkareportaaseista tulvi läpi kaukomaiden värikäs arki ja tarkat, yksityiskohtaiset havainnot tapahtumista, tunnelmista ja ihmisistä.

Havaintojen tarkkuuteen saattoi joskus sekoittua myös hiven kirjailijan luovuutta.

– Hän kertoi jutussaan kiivenneensä Gizassa pyramidin huipulle niin ja niin monessa minuutissa. Mieheni kanssa Egyptissä käydessämme ajattelimme, että isä ei varmasti ollut kiivennyt sinne, kertoo Kristiina Hakala, Aarne Haapakosken tytär.

– Myöhemmin tapasimme henkilön, joka oli ollut mukana. Hän kertoi, että isä oli palkannut paikallisen pojan kiipeämään, ja ottanut itse ajan.

Aarne Haapakosken perikunta luovutti sunnuntaina kirjailijan arkistot, 12 laatikollista, Pieksämäen kotiseutuarkistoon ja Aarne Haapakoski -seuran hallintaan.

– On ilo, että materiaali on saanut kodin. Isän käsikirjoituksissa käyttämä paperi on hyvin ohutta ja se alkaa jo murtua. Varkauden pelkokin on pienempi, Kristiina Hakala sanoo.

Suurin osa Haapakosken omista alkuperäiskappaleista ehdittiin jo varastaa ja myydä. Voro jäi kiinni, mutta kirjoja ei saatu takaisin, Hakala kertoo.

110 vuotta sitten Pieksämäen Haapakoskella syntynyt Aarne Haapakoski oli erittäin tuottelias jännityskirjailija. Hänen tunnetuimmat sankarinsa ovat Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki, mutta Outsiderin kirjoissa seikkailivat myös muun muassa rikostutkija Klaus Karma ja avaruusrobotti Atorox. Kirjojen lisäksi jäämistössä on muun muassa paljon lehtileikkeitä sekä Haapakosken omista että toisten kirjoittamista jutuista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.