Satovahingoista selviämiseen esitettiin helpotuksia

MTK-Pohjois-Savo esitti maanantaina kansanedustajille toimenpiteitä, jotka auttavat maatiloja selviämään satovahingoista.

Esityksessä ovat muun muassa korkotukilainojen lyhennysvapaat, valtion lainojen lykkäys, satovahinkolainoitus Makeran kautta, luonnonhaittakorvauksen leikkausten kokonaan peruminen, kansallisten tukien maksuvaltuuksien täysimääräinen hyödyntäminen, tukimaksujen aikaistaminen, lannanlevityksen lisäaika marraskuulle, tuottajahintojen vahvistaminen sekä viljelijöiden jaksamisesta ja terveydestä huolehtiminen.

Kasvukauden lämpötilat ovat olleet kaksi astetta keskiarvon alapuolelle ja sademäärät 1,5-kertaiset. Paikoin sademäärät ovat olleet huomattavasti suuremmat.

Pohjois-Savon välittömät sadonmenetykset ja laatutappiot ovat noin 13 miljoonaa euroa. Saman verran tulee lisää muun muassa kasvaneista energiakustannuksista, rehuhankinnoista ja karjamäärän sopeutuksesta tilan rehunmäärään.

Kokonaistappio on yli 25 miljoonaa euroa.

Suomessa ei ole enää satovahinkolakia. Se lakkautettiin viime hallituskaudella. Satovahinkovakuutuksia on muutamia, joiden ehdot eivät sovellu tähän vahinkotilanteeseen. Vakuutus korvaa ainoastaan äkilliset ja poikkeavat luonnonilmiöt. Niihin ei lasketa pitkäaikaisia sateita ja alhaista kasvukauden lämpötilasummaa.

MTK-Pohjois-Savo teki kyselyn sadonkorjuutilanteesta 28.9.-1.10. Siihen vastasi 306 viljelijää eli 13 prosenttia tiloista. Vastanneilla oli puimatta yhteensä 11 300 hehtaaria. Keskimääräinen korjaamatta oleva pinta-ala oli 44 hehtaaria.

Yli puolet viljelijöistä oli havainnut jälki-idäntää ja lakoontumista. Tähkäidäntää löytyy 45 prosentilla vastanneista tiloista. Sato ei ehdi valmistua alhaisen lämpösumman takia, vaikka kylvöt saatiin tehtyä pääosin toukokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.