Savo-Karjalan kansanedustajat: Varastokirjasto on säilytettävä Kuopiossa

Savo-Karjalan kansanedustajat vaativat, että peruskorjausta ja lisätilaa tarvitseva Varastokirjasto säilytetään Kuopiossa. Vaihtoehtona on ollut miljoonien kirjojen siirtäminen Mikkeliin ja toiminnan yhdistäminen Kansalliskirjastoon.

Kansanedustajat korostavat, että kirjasto on säilytettävä yliopistokaupunki Kuopiossa.

– Kirjaston tilat ovat toimineet hyvin ja sijainti Kuopiossa on kustannustehokas. Varastokirjaston säilyttäminen Kuopiossa olisi valtiolta ennen kaikkea tärkeää alueellista työllisyydenhoitoa sekä osoitus arvostuksesta Itä-Suomea kohtaan, sanovat kannanoton allekirjoittaneet Savo-Karjalan kansanedustajat.

Lue myös: Kuopiossa pysymisestä ei ole päätöstä – Varastokirjastossa on nykyisin jo 101 hyllykilometriä materiaalia
 

Varastokirjasto avattiin vuonna 1989. Kirjaston siirtoa Mikkeliin on kaavailtu vuodesta 2013. Hanke on kerta toisensa jälkeen kuitenkin haudattu, sillä se ei ole ollut taloudellisesti ja toiminnallisesti kannattavaa. Viime syksynä tehdyn hankeselvityksen mukaan Kuopion tilat voidaan peruskorjata ja lisätilaa hankkia sinne siirtoa edullisemmin.

– Varastokirjasto on tärkeä osa Itä-Suomen monimuotoista tieteellistä ja sivistyksellistä verkostoa. Motivoitunut ja osaava henkilöstö löytyy jo Kuopiosta ja varastokirjaston käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä palveluihin. Hallituksen toivoisi toteuttavan hyvää aluepolitiikkaa tukemalla varastokirjaston toimintaa Kuopiossa myös tulevaisuudessa.

 

Savon Sanomat kysyi aiemmin kuluvalla viikolla Savo-Karjalan kansanedustajilta kommentteja Varastokirjaston tulevaisuudesta.

– Keskustelin suoraan ministeri Kosonen kanssa varastokirjasto asiasta jo keväällä, ja heti tuon keskustelun jälkeen Kuopion kaupunginhallitus laittoi ministerille kirjalliset perustelut Varastokirjaston sijoittumisesta Kuopioon. Kuopion kaupunki on omalta osaltaan tehnyt sen, mikä on mahdollista. Kansanedustajana olen tehnyt sen mikä olen asemassani voinut, keskustellut suoraan kasvotusten ministerin kanssa. Ja mielestäni ministeri on kuunnellut perustelut. Asialle on tietysti hyväksi, jos mahdollisimman monelta taholta asiaan reagoidaan, kommentoi Tuula Väätäinen (sd.).

– Talouslukujen valossa, joissa huomioidaan tilat ja muutot, säilyminen erillisenä olisi edullisempaa eli Varastokirjaston paikka Kuopiossa ilman yhdistymistä Kansalliskirjastoon. Kun luvutkin sitä puoltavat, niin tässä taloustilanteessa ei kannatta lähteä siirtoa tekemään, sanoi Sari Essayah (kd.)

– Miksei ministeriö ole harkinnut sitä, että jos varastokirjasto ja kansalliskirjasto pitää yhdistää, niin tuotaisiin molemmat tänne Kuopioon. Miksi ne molemmat pitäisi Mikkeliin viedä, pohti Minna Reijonen (ps.) vastauksessaan.

 

Kannanoton allekirjoittivat: Sanna Antikainen (ps.), Markku Eestilä (kok.), Seppo Eskelinen (sd.), Sari Essayah (kd.), Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Hannu Hoskonen (kesk.), Hanna Huttunen (kesk.), Marko Kilpi (kok.), Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.), Minna Reijonen (ps.), Matti Semi (vas.), Tuula Väätäinen (sd.), Jussi Wihonen (ps.).

Lisätty kello 10.19 kommentteja niiltä kansanedustajilta, jotka vastasivat Savon Sanomien lähettämään kyselyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopiossa pysymisestä ei ole päätöstä – Varastokirjastossa on nykyisin jo 101 hyllykilometriä materiaalia