Savolaiset makupalat maistuivat Italiassa

Italialaisilla ruokamessuilla rakennettiin viime viikonloppuna ruokakulttuurista siltaa italialaisen ja pohjoissavolaisen keittiön välille. Pohjois-Savon maaseutuohjelman puitteissa Ferrarassa pidetyille messuille oli viety 37 makupalaa maakunnasta.

Moni italialainen pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan pohjoisen makuja, sillä kahdeksannen kerran järjestetyillä messuilla ei ole aikaisemmin ollut ulkomaalaisia osastoja.

- Italialaiset pitivät erityisesti kylmäsavuhauesta, marjamehuista, luomuvadelmamarmeladeista ja sinihomejuustosta, maaseutuohjelman tiedottaja Jari Sihvonen kertoo.

Sihvosen mukaan messuilla oli selvästi havaittavissa, että ruoka on tärkeä tekijä myös matkakohteiden valinnassa.

- Italialaisen kaupan hyllyltä löytyvät kuopiolainen marjamehu ja rautalampilainen kylmäsavuhauki voivat olla yhtä hyviä matkaesitteitä kuin paperiset tai sähköiset versiot. Lisäksi aidoimmat kontaktit ihmisten välillä syntyvät juuri tällaisilla pienillä messuilla. Samalla voitiin tuodaan esille Kuopion seutua myös matkailukohteena.

Ferraran lähialueen tuottajia on tulossa jo kesäkuussa Pohjois-Savoon testaamaan pastan ja suomalaisten raaka-aineiden yhteensopivuutta.