Savolaiset ovat arvokas kohde liikuntatutkijoille

Kuopiossa on etsitty ja mietitty kaikille sopivaa liikunta-annosta. Kuopion liikuntalääkietieteellinen tutkimuslaitos selvittää kestävyysyyppisen liikunnan ja lihaskuntoharjoittelun vaikutuksia terveyteen viikottaisen liikunta-annoksen vaihdellessa viiden sekäa seitsemän ja puolen tunnin välissä.

- Kohtuukuorimitteinen liikunta estää valtimotukoksen syntymistä, vaikuttaa myönteisesti haitalliseen kolesteroliarvoihin ja esimerkiksi auttaa valtimoiden seinämien ahtautumisten ehkäisyssä.

- Säännöllinen liikunta auttaa myös muistamaan paremmin, kertoo Rauramaa kuopiolaisten tutkimusten tuloksista.

Liikunnan vaikutukset terveyteen tiedetään ja tunnustetaan hyödyllisiksi, mutta silti liikunta-annosten vaikuttavudesta riittää tutkittavaa.

Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos on alallaan kansainvälisesti tunnustettu. Laitos on tehnyt 30 vuotta tutkimustyötä ja kirjannut huikeita tuloksia.

- Suuri kiitos niistä kuuluu kuopiolaisille ja savolaisille, jotka ovat osoittautuneet vuosien mittaan yhteistyöhaluiseksi kohderyhmäksi, sanoo laitoksen johtaja Rainer Rauramaa.

- Kun täkäläiset ihmiset ovat lähteneet tutkimuksiimme mukaan, niin sitoutuminen on ollut kiitettävää. Ryhmät ovat olleet hienosti koossa viisi tai jopa kymmenen vuotta.

Liikunnan ja elämäntapojen muutosten vaikutuksien selvittäminen vaatii vuosikausien tarkkaa seurantaa ennen kuin tuloksia voi esittää.

- Monet asiat tuntuvat nykyään jo itsestään selviltä, kun keskustellaan terveysliikunnasta. Laitoksen aloittaessa toimintaansa tilanne oli kuitenkin toinen.