Savolaista supersankarileffaa kuvataan Varkaudessa

Tarina savolaisesta supersankarista sai alkunsa matematiikan tunnilla yläasteen seitsemännellä luokalla Varkaudessa.

– Unelma-ammattini oli aina piirtäjä, ja matikan ja ruotsin tunneilla piirsin vihkoon paljon Batmania ja Hämähäkkimiestä, kertoo Jesse Haaja mainostoimistossaan Mikkelissä. Konttorin seiniä ja hyllyjä koristavat toimintafiguurit ja sarjakuva-aiheiset julisteet.

– Yhdellä tunnilla piirsin sitten hahmon, jossa oli vivahteita molemmista, mutta joka oli kuitenkin omanlaisensa.

Haaja kertoo viimeistelleensä ensimmäisen Rendel-sarjakuvansa rippikoululeirillä. Varhaisissa tarinoissa mustiin trikoisiin pukeutuva sankari siivoaa Solid Cityn katuja rikollisuudesta nyrkit viuhuen.

– En enää muista, mistä hahmon nimi tuli. Minulla oli 20 sivua sarjakuvia, joita yritin saada julkaistuksikin. Mutta eivät kynänjälki ja tarina olleet vielä silloin julkaisukelpoisia.

Haaja imi vaikutteita ihailemistaan Marvelin ja DC Comicsin sarjakuvista ja teki sarjakuvia pöytälaatikkoon omaksi ilokseen.

Pöytälaatikkoon ne sitten jäivätkin yli 15 vuodeksi, kunnes sattuma puuttui peliin.

 

Haajasta ei tullut piirtäjää, vaan itseoppinut yrittäjä. Hän aloitti Varkaudessa media-assistentin opinnot ja päätyi jo opistoaikanaan töihin varkautelaiseen mainostoimistoon.

Valmistuttuaan Haaja muutti Mikkeliin, jossa hän pääsi johtotehtäviin mainosfirmaan. Vuonna 2009 hän huomasi hankkineensa riittävän asiakaskunnan ja ryhtyi itse yrittäjäksi. Hänen perustamansa Haaja & Arwo Design työllistää nyt yhdeksän henkeä. Toimisto vastaa esimerkiksi koomikko Sami Hedbergin ja Neste Oil Rallyn markkinoinnista ja mainonnasta.

– En ole liikkeenjohdon ammattilainen enkä ole käynyt mitään kursseja. Meillä homma toimii, kun jokainen tiimi hoitaa oman tonttinsa. Yhteiseen pottiin tekeminen on kaikkien etu.

Vuoden 2013 lopulla toimisto teki lyhyen mainoselokuvan Mikkelin Palloilijoiden jalkapallojoukkueelle. Se perustui Haajan kirjoittamaan vanhaan Rendel-tarinaan.

Pian Haaja sai puhelinsoiton nimettömäksi jäävältä tukijalta. Tämä tarjosi taloudellista apua, jos Haaja olisi kiinnostunut pitkän elokuvan teosta.

Syntymäpäivänään vuoden 2014 maaliskuussa Haaja selasi vanhoja piirustuksiaan. Hän päätti, että Rendelistä tehdään elokuva.

 

Rendelistä tuli some-ilmiö ennenkuin elokuvaa oli purkissa sekuntiakaan. Uutinen suomalaisesta supersankarista levisi sosiaalisessa mediassa ympäri maailman ja herätti kiinnostusta.

– Puhelin alkoi soida, ja ykskaks ympärilläni oli näytteljät ja tuotantotiimi. Yhdenkään näyttelijän perään en ehtinyt itse soitella, Haaja kertoo.

Elokuvan ensimmäinen, neljäminuuttinen teaser ja pääosanäyttelijät julkistettiin runsas viikko sitten. Sankarin arkkivihollisen Mr. Erolan roolissa on muun muassa Vares-elokuvista tuttu Matti Onnismaa. Rendeliä näyttelee Kris Gummerus, jonka tuorein työ valkokankaalla on ääninäyttelijänä Muumit Rivieralla -elokuvassa.

Haaja kertoo, että lisämaistiaisia elokuvasta on luvassa ennen julkaisua. Varsinaiset kuvaukset aloitetaan syksyllä 2015. Haaja ohjaa elokuvan yhdessä Manu Eloahon kanssa.

Haaja kutsuu elokuvan tyylilajia fiktiiviseksi realismiksi. Hän haluaa yhdistellä kaurismäkeläistä, kiireetöntä kuvakerrontaa ja amerikkalaistyylistä toimintaa.

– Yhtään green screen -ku­vausta ei tule, vaan kaikki kuvataan oikeissa paikoissa oikeilla näyttelijöillä.

 

Teaser kuvattiin Schaumanin yritystalossa Savonlinnassa. Kuvauspaikkojen perusteella lopullisesta elokuvasta tuleekin vahvasti savolaisen näköinen. Rendeliä kuvataan ainakin Savonlinnassa, Mikkelissä ja Varkaudessa. Kuvauspaikkoja etsitään myös muun muassa Tampereelta, Jyväskylästä ja Helsingistä.

– Varkaus näkyy elokuvassa, se on sataprosenttisen varmaa. Siellä kuvataan jo siitä syystä, että sieltä olen kannukseni saanut, Haaja kertoo.

Haaja lupaa, että elokuvassa vilahtaa jokin varkautelaisten tunnistama maamerkki. Hän suunnittelee myös kohtausten kuvaamista Stora Enson tehdasalueella.

– Siellä on useita paikkoja, joita haluaisin hyödyntää, Haaja valottaa.

 

Rendelille haetaan joukkorahoitusta, mutta budjetti ei ole sen varassa, Haaja kertoo. Suuremmassa osassa on yhteistyökumppaneilta haettava sponsorirahoitus.

– Teemme rehellisesti kaupallista elokuvaa. Erilaista tuotesijoittelua on tulossa, mutta teemme sen tyylillä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi tietyn automallin tai sämpylän näkymistä.

Haajan ilmoittama budjetti Rendelille on vaatimattomat 500 000 euroa. Esimerkiksi Jalmari Helanderin Rare Exports maksoi kaksi miljoonaa ja Timo Vuorensolan Iron Sky 7,5 miljoonaa euroa.

Ohjaajan lapsuuden haave toteutuu näillä näkymin vuonna 2016, jolloin Rendel aiotaan saattaa valkokankaalle.

– Aika alaston olo tässä on, mutta meillä on vahva usko tähän juttuun. Kaikki eivät pidä, mutta ei tarvitsekaan. Se on taidetta.

Profiili: Jesse Haaja

Syntynyt: 27.3.1983 Varkaudessa. Kotipaikka: Mikkeli.

Koulutus: Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto.

Ammatti: Mainostoimistoyrittäjä.

Harrastus: Jääkiekko. On pelannut?Suomi-sarjaa mikkeliläisessä Hydraulic Oilersissa laitahyökkääjänä.

Perhe: Vaimo ja kaksi tytärtä (2-vuotias ja 7 kk:n ikäinen)

 

Supersankarit top 3: Viittamiehet valkokankaalla Jesse Haajan makuun

1 Yön ritari (2008, ohjaus Christopher Nolan)  ”Ensimmäistä kertaa tuon genren elokuva hämmensi tarinan syvyydellä. On hieno hetki, kun Batman tajuaa, että joutuu syömään omia periaatteitaan. Elokuva on täysin uskottava,” sanoo Jesse Haaja.

2 Batman (1989, ohjaus Tim Burton) ”Vuokrasin paikalliselta kioskilta. Siihen asti Batman oli ollut pikkupojalle aina harmaissa trikoissa ja sinisessä viitassa. Sitten näin lateksiin pukeutuneen Michael Keatonin. Se oli aika wau.”

3 Teräsmies (1978, ohjaus Richard Donner) ”Ei parhaita leffoja, mutta minulle se on elokuva, jonka tapahtumat osaan melkein piirtää ulkoa ensimmäisestä minuutista viimeiseen. Jätkä lensi! Se oli silloin vaikuttavaa.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.