Savon Sanomat vietti 110-vuotisjuhlaansa: pääministerikin mukana

Kolmisensataa sanomalehden lukijaa – joukossa myös medioissa työskenteleviä sekä sidosryhmiä –  juhli keskiviikkoiltana Savon Sanomien 110-vuotisjuhlassa Kuopion kaupunginteatterilla.

Tilaisuuteen osallistui myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

lllan aikana nähtiin Viulunsoittaja katolla -musikaali ja nautittiin teatterin lämpiössä juhlamenusta, joka sisälsi suomalaisia makuja: esimerkiksi savumuikkumoussea ja luomuruista, marinoitua punajuurta, haapasienisalaattia, porkkanaleipää ja katajalla maustettua punaviinikastiketta kasvisten kanssa.

 

Kuopion ev.lut. tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Ilpo Rannakari: -Seurakunnan ja SS:n suhde on erittäin hyvä. Lehti pitää kirkollisia asioita hyvin esillä. -Muutimme Kuopioon 1986. Kun postiluukku aamulla kerrostalossa kolahti, niin siitä lähtien olen aloittanut päiväni lehden ja kahvin kanssa. Kuva: Aake Roininen
 

 

Väliaikakahvilla tarjotun Savon Sanomien juhlaleivoksen kehitti iisalmelainen Kahvila Hilla.

– Leivoksesta tehtiin useita versioita, ja Savon Sanomien raadin voittajaksi valikoitui raikas persikka-passion-juustokakkuleivos, jossa on mangokiille päälle. Siinä on Savon ja Savon Sanomien värit, ja päällä on Savon Sanomien 110-vuotisjuhlalogo, esitteli Kahvila Hillan yrittäjä Hanne Kortelainen.

 

Iisalmelaisyritys Kahvila Hilla kehitti Savon Sanomille oman juhlaleivoksen. Kuva: Aake Roininen
 

 

Maakuntalehden juhla kirvoitti kutsuvieraat pohtimaan suhdettaan sanomalehteen – ja muistelemaan ensikosketustaan Savon Sanomiin tai muuhun alueen lehteen.

– Tutuista kertovat jutut ja perheuutiset oli tapana leikata talteen. Minullakin oli joskus ihan oma leikekirja tällaisille, muisti Sanna Hiltunen.

Keskisuomalainen-konsernin hallituksen puheenjohtaja Leena Hautsalo kertoi olleensa vauva, kun hänen nimensä oli ensimmäisen kerran lehdessä.

– Isoisäni Eino Hautsalo osallistui nimissäni Keskisuomalaisessa olleeseen jääveikkaukseen, kun olin puolivuotias. Se veikkaus voitti, hän nauroi.

 

Klassinen pianomusiikki viritti juhlatunnelmaan lämpiössä. Kuva: Aake Roininen
 

 

Myös ravintoloitsija Mika Hämäläinen muisti ensiesiintymisensä.

– Taisi olla vuosi 1969, kun olin lapsinäyttelijänä Kuopion yhteisteatterin Kolme iloista rosvoa -näytelmässä, jossa olin pupun roolissa. Kuva siitä oli Savon Sanomissa, nauroi Hämäläinen.

– Sen koommin ei ole kutsuja teatterin lavalle tullut, Hämäläinen osoitti sanansa ystävälleen, teatterinjohtaja Pekka Laasoselle.

Teatterinjohtaja muisti löytäneensä jo lapsena Savon Sanomista luettavaa urheilun- ja huumorinnälkäänsä.

– Sutkauksen olen lukenut aina, hän muisteli.

Lehteen liittyy paljon perinteitä perheissä, mikä kävi ilmi illan keskusteluissa.

Hautaustoimistoyrittäjien tyttärenä varttunut Tiina Rautiainen muisti, että hänen vanhempansa lukivat erityisellä tarkkuudella sunnuntain Savon Sanomien kuolinilmoitukset.

– Lehdestä tarkistettiin, että tiedot on oikein. Silloin tiedot annettiin lehteen puhelimitse, eikä nykyisenkaltaista vedosten tarkistamista ollut, Niirasen hautaustoimea edustanut Rautiainen kertoo.

 

Tiina Rautiainen (vas.) muistaa, että hautaustoimistoyrittäjinä työskentelevät vanhemmat tarkistivat lehdestä kuolinilmoitusten tekstit. Piia Moilanen kasvoi lehden lukijaksi, koska äiti myi tilauksia. Kuva: Aake Roininen
 

 

Jätekukon puolesta Savon Sanomille onnittelunsa tuonut Piia Moilanen kertoo, että hänelle Savon Sanomat on aina tullut luontaisetuna, kiitos aktiivisen äidin, joka tilasi tyttärelle lehden heti tämän muuttaessa kotoa pois.

– Äitini oli Savon Sanomien tilausmyyjä, Moilanen kertoo.

– Tyttäreni sanovatkin, että minun täytyy tilata heille heidän muuttaessaan kotoa, koska minunkin äitini on toiminut niin, hän nauraa.

 

Päätoimittaja Seppo Rönkkö kohtasi Reino Myöhänen, joka eläköityi samasta tehtävästä 1990-luvulla. Kuva: Aake Roininen
 

 

Oikaisu 28.9.2017 kello 9.35: Jutun viidennen kuvan tekstissä oli virhe. Pekka Kantanen ei enää ole Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Erkko Nykänen on nykyisin Siilinjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskisuomalaisen konsernijohtaja toivoo STT:lle viiden miljoonan lisärahoitusta

Sipilä haluaa puolustusyhteistyöltä lisäarvoa