Savon Voima tekee mittavia muutostöitä Ylä-Savossa – voi aiheuttaa sähkökatkoja

Savon Voima tekee mittavia muutostöitä Iisalmen, Kiuruveden, Vieremän ja Sonkajärven alueella. Uusia sähköasemia otetaan käyttöön kytkemällä ne alue- ja kantaverkkoon. Tämä on aiheuttanut viime viikkoina normaalia enemmän yksittäisiä sähkövikoja ja vaikutusalue on ollut tavallista suurempi Ylä-Savossa.

Uusi sähköasema on rakennettu Iisalmessa Peltomäen vanhan sähköaseman viereen. Sen kautta siirretään sähkö vielä tilapäisesti vanhan sähköaseman kytkemöön, jossa sähkönsiirto lopulta haarautuu eri puolille aluetta lähteviin keskijännitelinjoihin.

Väliaikaista ratkaisua ei ole saatu toimimaan täysin oikein ja vika yhdellä sähköasemalta lähtevällä keskijännitelinjalla aiheuttaa sähkökatkon myös muihin lähtöihin tai osaan niistä. Normaalitilanteessa automatiikka toimii niin, että yksittäinen vika katkaisee sähköt ainoastaan kyseiseltä johto-osuudelta. Savon Voima tekee edelleen suojauslaitteiden muutoksia ja väliaikaisia lisäkaapelointeja sähköasemalla tämän ongelmatilanteen ratkaisemiseksi.

Lopullisesti tilanne Peltomäen sähköasemalla palautuu normaaliksi vuoden 2019 aikana, kun kaikki sähköaseman ympärillä tehtävät sähköverkon muutostyöt saadaan valmiiksi.

Savon Voima pahoittelee tilannetta ja pyytää huomioimaan, että poikkeavat kytkentäjärjestelyt lisäävät edelleen riskiä suunnittelemattomille keskeytyksille. Yhtiö kehottaa sähkönkäytön kannalta kriittisiä asiakkaita tarkistamaan varavoimakoneidensa toiminnan ja muutoinkin alueen asiakkaiden varautuvan sähkökatkoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.