Savon kunnat näyttävät valomerkin ilmaston puolesta – ensi lauantaina pimenee jälleen

Ympäristöjärjestö WWF:n ilmastotapahtuma Earth Hour pimentää jälleen Suomen ensi lauantaina. Valot sammuvat tunnetuista maamerkeistä, ja tapahtumia ilmaston puolesta järjestetään useissa kunnissa ja kaupungeissa ympäri Suomen.

Pohjois-Savossa Kuopio, Iisalmi ja Siilinjärvi sammuttavat valaistustaan sekä haastavat yritykset, yhteisöt ja asukkaat mukaan tapahtuman viettoon. Itä-Suomen yliopisto sammuttaa valonsa Kuopion ja Joensuun kampuksiltaan.

Sään salliessa Kuopion tähtitieteellinen seura pitää Earth Hour -iltana ylimääräisen tähtinäytöksen Huuhanmäen tähtitornilla.

Etelä-Savon puolella Mikkelissä valot sammuvat ilmaston puolesta muun muassa tuomiokirkosta ja seurakuntakeskuksesta.

Suomessa Earth Hour kiinnittää erityisesti huomiota ruuan ilmastovaikutuksiin. Monet koulut ja ravintolat tarjoavat ilmastoystävällisiä aterioita Earth Hour -viikolla ja lauantaina. Ruokoniemen leirikeskuksessa Siilinjärvellä tarjoillaan lauantai-iltana ilmastoystävällinen kynttiläillallinen.

Kuopiossa muun muassa ravintola Isä Camillo tarjoaa vegaanista ruokaa. Kuopion Steiner-koulun ravintola Versokas tarjoilee koko Earth Hour -viikon vain kasvisruokaa.

Myös Savonlinnassa Mertalan yhtenäiskoulu viettää Earth Houria jo ennen lauantaita kasvislounaan merkeissä. Lisäksi koulu käsittelee ilmastoteemaa aamunavauksessa ja oppitunneilla.

Earth Hourin tunnetuin teko on sammuttaa turhat valot tunniksi, mikä on symbolinen ele ilmaston puolesta. Tapahtuman antama valomerkki korostaa kiirettä pikaisille ilmastopäätöksille.

Viime vuonna Earth Houriin osallistui 188 maata tai maantieteellistä aluetta.

– Päättäjien on nyt kuultava maailmanlaajuinen vaatimus ilmaston ja luonnon puolustamiseksi. Heillä on oltava selkärankaa tehdä pikaiset ja riittävät päätökset ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.