Savon murteen taitajat kilpailemaan

Savon kielen seura tiedottaa:

Tuasj haetaan savolaesta puhetaetoo Savon kielen seuran vuosikokouksen yhteydessä 27.3. Kuopiossa. Kaikille avoin Savon murremestaruuskilpailu alkaa seuran vuosikokouksen jälkeen kello 12 Pohjois-Savon liiton maakuntasalissa.

Kilpailu on avoin eli kuka tahansa, jonka suussa murre maistuu, on tervetullut mukaan. Kilpailu on kaksiosainen. Ensimmäisessä osiossa kilpailijalla on neljä minuuttia aikaa antaa vapaamuotoinen näyte murteella puhumisesta. Aihe ja tyylilaji on vapaa, kunhan käytetään kilpailijan omaa murretta.

Toisessa osiossa tuomaristo haastattelee (murteella) kilpailijat, ja itse kukin vastaa omalla luontevalla tavallaan. Tässä osiossa testataan kilpailijan murteen notkeutta ja sen käyttöä puhekielessä.

- Tavoite on löytää nimenomaan luontevia murteella puhujia, ei lausujia tai murteen sisälukijoita, opastaa savolaisvirtuoosi Olavi Rytkönen kilpailijoita. Vapaa ilmaisu, ilman papereita ja muistikirjoja on näissä kisoissa arvossaan.

Erityisesti nuoremman polven osanottajia toivotaan mukaan ja osanottajia haastettu muun muassa savolaisesta osakunnasta Helsingistä. Murremestaruuskilpailuja on järjestetty vuodesta 2002 lähtien, ja mestarit ovat menestyneet hyvin myös Suomen heimojen liiton järjestämissä murteella puhumisen SM-kilpailuissa.

Savoon on saatu kolme henkilökohtaista, yksi joukkuemestaruus ja muitakin kärkitiloja Seuraava murteella puhumisen SM-kilpailu pidetään Satakunnassa kesällä 2011.

Ennakkoon kilpailuun voi ilmoittautua 24.3. mennessä: Savon kielen seura Eila Ollikainen 044-2757442, 017-2822550 tai tuntia ennen kilpailua Pohjois-Savon liitossa Sepänkatu 1.