Savonia-keskustelu: "Nyt suut auki, eikä vain jauheta omissa porukoissa"

Lähiopetusta on liian vähän. Opettajat peruvat tunteja yhtäkkiä, ja opetus lopetetaan usein liian aikaisin. Opettajien resurssit eivät riitä. Sijaiset eivät osaa opettaa.

Ryhmätöissä pääsee halutessaan toisten siivellä eteenpäin. Kokeet voi kikkailla läpi netin avulla osaamatta oikeasti mitään.

Nettipainotteisia itseopiskelukursseja on liikaa. Tehtävänantojen ohjeistukset ovat epäselviä ja kurssit sekavia. Tärkeät asiat käsitellään liian pikaisesti ja epäolennaisille annetaan liikaa aikaa. Asiat käydään läpi väärässä järjestyksessä. Opiskelijoiden palautetta ei kuunnella, vaikka sitä pyydetäänkin.

Opetusmateriaalit ovat vanhentuneita, eivätkä kaikki opettajat ole pysyneet uusissa opetustavoissa kiinni. Laitteita ei ole tarpeeksi.

Kun kuulee opiskelijoiden kriittisiä kommentteja Savonia-ammattikorkeakoulun opinnoista, lista on pitkä.

Hyvääkin sanottavaa tietysti on, ja moni opettaja saa myös hyvää palautetta.

Kriittinen keskustelu nousi lukuvuoden päätteeksi kuitenkin pinnalle, kun sairaanhoitajaopiskelija Minna Huovinen kirjoitti kokemuksistaan (SS 30.4.) mielipidekirjoituksen, joka sai valtakunnallistakin huomiota.

Kuopion sosiaali- ja terveydenhoitoalan amk-opiskelijoita edustavan Tertta ry:n puheenjohtaja Meri Mikkonen sanoo, että Savonian opiskelijaporukoissa opetusta kritisoidaan jatkuvasti voimakkaasti, mutta suoraan oppilaitokselle ja henkilökunnalle palautetta annetaan liian vähän.

– Onko tämä sitä savolaista kulttuuria, että asioista ei puhuta suoraan. Nyt suut auki, eikä vain jauheta omissa porukoissa, fysioterapeuttiopintojen takia Kajaanista Kuopioon muuttanut Mikkonen sanoo.

Hän toivoo, että opiskelijat ottavat jatkossa reippaammin yhteyttä yhdistykseen, joka voi viedä asioita tiedoksi eteenpäin. Mikkonen on mielissään, että mielipidekirjoitus herätti keskustelun aiheesta.

– Jaoin kirjoituksen myös yhdistyksen Facebookiin ja ällistyin, kun lukijoita tuli hetkessä 20 000.

Ammattikorkeakoulujen rahoituksiin tehdyt leikkaukset näkyvät opetuksessa alasta riippumatta. Meri Mikkonen muistuttaa, että syyttävää sormea ei voi nostaa vain tiettyä oppilaitosta, tässä tapauksessa Savoniaa, kohtaan.

– Mutta kysymys kuuluu, kuinka paljon opiskelijoille voi ja saa antaa vapautta. Terveydenhoitoalankin opinnoissa on ensiarvoisen tärkeää, että on tarpeeksi lähitunteja ja asiat opitaan. Tämä on väärä suunta, mihin ollaan menossa.

Hän kyseenalaistaa itsenäisen opiskelun painottumisen, sillä amk-opiskelijat ovat taustoiltaan niin erilaista porukkaa.

– Jos ei tunnilla tai harjoittelussa ole mahdollisuutta tai pokkaa kysyä jotakin asiaa, sehän on tällä alalla suorastaan vaarallista.

Mikkonen toivoo, että opettajilta vaaditaan tarkempaa otetta esimerkiksi tehtävänantojen kirjoittamiseen.

– Kun jokin tehtävä on niin monitulkintaisesti kirjoitettu, sieltä tulee sitten 60 erilaista vastausta.

Savonian terveydenhoitoalan koulutusvastuupäällikkö Pirjo Kinnunen pitää kritiikin aiheita enemmän laajempina kuin juuri Savoniaa koskevina ongelmina.

– Koulutuksen pitää olla edellä työelämää, ja senkin takia verkossa opiskelua on korostettu.

Hän sanoo, että osa opiskelijoista ei osallistu lähitunneille, vaikka niitä olisi tarjolla. Hän myös ihmettelee sitä, opiskelevatko nuoret enemmän tenttejä kuin itseään varten, jos nettiä käytetään hyväksi Moodle-verkkopohjaisissa kokeissa.

– Odottaisin opiskelijoilta itseltään enemmän vastuuta.

Opiskelijoiden mukaan osa amk-porukasta tekeekin jotkut kokeet läpi pelkästään Googlen avulla, jos sen käyttö on mahdollista. Vitosia napsuu heikoillakin tiedoilla. Tunnollisempaa ja kunnianhimoisempaa porukkaa epäreilu tilanne taas harmittaa.

Sama problematiikka koskee ryhmätöitä, joita tehdään nykyään enemmän kuin ennen. Osa opiskelijoista voi saada kurssit läpi kirjoittamalla nimensä ryhmätyöhön.

Oppilaitos saakin opiskelijoilta palautetta juuri ryhmätöiden teettämiseen liittyen.

– Opiskelijat toivovat lisäksi selkeyttä kurssien toteutussuunnitelmiin, Pirjo Kinnunen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ei huonompaa vaan erilaista opetusta

Mielipiteen kirjoittanut sairaanhoitajaopiskelija: "Perinteistä hyvää opetustyötä pitäisi arvostaa enemmän"

Opiskelija: Sairaanhoitajaksi pääsee liian helpolla, tentteihinkin saa vastaukset Googlesta