"Se vain nasahti, että osaankin tehdä sitä"

Pieksämäellä asuva Sanna Hätinen, 42, arvelee olevansa Suomen ensimmäinen naispuolinen kaukolämpöhitsaaja.

Hän on työskennellyt kaukolämpötyömailla ja raskaassa teollisuudessa putkihitsaajana vuodesta 2011 lähtien. Viime kesänä hän perusti oman putkistohitsauksiin erikoistuneen yrityksen.

– Hitsaaminen on mukavaa hommaa ja siinä tienaakin jotakin. Kaukolämpöhitsaajan työ alkaa, kun ojat keväällä aukeavat. Silloin lähden ojan pohjalle hitsaamaan. On työssä toki omat vaaransakin ja sitä tehdään säässä kuin säässä, niin helteessä kuin sateessakin, hän kertoo.

Hänen ammatissaan kiinnostaa naisia yleensä se, missä matkatöissä yövytään ja kuinka yhteistyö miesyhteisössä sujuu. Miehet taas kyselevät Hätisen suorittamista hitsauskokeista eli hitsausluokista. Työn sisältö kaikkinensa kiinnostaa myös.

– Aikoinaan minulla oli voimassa yhdeksän hitsausluokkaa ja nytkin useita, esimerkiksi puikkoluokat putkille ja TIG-menetelmällä kahdet luokat putkelle, eri materiaaleille. Kaasulla on yksi luokka mustalle putkelle.

Itsensä työllistävänä yrittäjänä toimiva Hätinen on työskennellyt eri työnantajille usealla eri paikkakunnalla. Isoilla paikkakunnilla työt jatkuvat monesti työmaalta toiselle.

– Oli minulla puolitoista vuotta vakituinen paikka Jyväskylässä, mutta ajattelin, että matkatöissä tienaa paremmin. Teen 12–14-tuntista työpäivää ja tulen sitten kotiin joiksikin päiviksi.

Hyvää yrittäjänä toimimisessa on se, että voi suunnitella työnsä luovemmin kuin työntekijänä.

– En halua viettää vapaa-aikaa eri puolilla Suomea vaan tulla kotiin hoitamaan eläimiäni. Minulla on kolme hevosta, viisi koiraa, noin 30 kanaa, kaksi kania, marsu ja hamsteri.

Eläinten lisäksi perheeseen kuuluu mies ja kaksi aikuista poikaa.