Sekaisin yskänlääkkeellä

Yskänlääke Resilar on osoittautunut niin huumaavaksi aineeksi, että se on pysyvästi Lääkelaitoksen seurannassa. Apteekeissa sitä myydään vain pullo kerrallaan luotettavan oloisille asiakkaille.

Lääkelaitos selvitti viimeksi tänä talvena Resilarin väärinkäyttöä. Se totesi, ettei myrkytyksiin johtanutta laajamittaista käyttöä ole ollut ja ettei Resilaria ole aihetta muuttaa reseptilääkkeeksi.

Resilarista voidaan uuttaa kotikonstein dekstrometorfaania (dxm), joka on etenkin suurina annoksina vaarallinen huumausaine.

Netissä nuorten keskustelupalstoilla on dxm:n käyttäjien kokemuksia ja ohjeita huumeen valmistukseen. Osa nuorista juo Resilaria sellaisenaan, mikä aiheuttaa päihtymyksen lisäksi ripulin.

Lääkelaitoksen osastopäällikön Erkki Palvan mukaan Resilarin päihdekäyttö on ollut tiedossa jo 1980-luvulla.

- 1980-luvun loppupuolella ratkaisuyritys oli sorbitolin lisääminen Resilariin niin, että ilman puistokemian keinoja tulee ripuli ennen kuin pää menee sekaisin.

Iisalmen I-apteekin apteekkari Ulla-Marja Savolainen kertoo, että heillä Resilar on käsikauppalääkkeiden hyllyssä muiden yskänlääkkeiden vieressä.

- Emme ole päästäneet hommaa lepsumaan, eikä sitä ole tarvinnut panna selän taakse. Meillä seurataan Resilarin menekkiä ja valvotaan nuoria, jotka sitä ostavat.

Savolainen muistelee, että Resilarin menekin viime huippu oli reilu vuosi sitten. Silloin koko apteekin henkilökunta kiinnitti lääkkeen myyntiin erityistä huomiota.

Aiheesta lisää sunnuntain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Savo

PieksämäkiYt-neuvottelut käyntiin Pieksämäen kaupunginhallitus päätti aloittaa ennakoidusti yt-menettelyn palkkausmenojen vähentämiseksi ensi vuonna. Neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa. Tavoitteeksi on asetettu kahden miljoonan euron säästöt henkilöst

Ylä-Savon soten hankintalistalla kaksi uutta laitetta röntgeniin

Supersyysloman laaja kattaus kiinnostaa Kuopiossa

Kuopion kouluiskun tutkinta laajeni: tutkitaan myös törkeän rikoksen valmisteluna ja törkeänä vahingontekona

Rattijuoppo kolaroi rajusti moottoritiellä ja heitti U-käännöksen poliisiauton keulaan

Halvat talvirenkaat uhkaavat viedä ojaan

Opintopsykologi: Selvitellään ja arvioidaan, mutta missä se hoito tapahtuu?

Kuopion oppilas- ja opiskelijahuollossa jaetaan niukkuutta ja viivettä – 2021 ammattikorkeakoululaisetkin YTHS:n palvelujen piiriin

Itä-Suomen yliopisto: Keskikokoiset kunnat toimivat pienimmillä kustannuksilla – Pieniä kuntia voisi kannustaa kuntaliitoksiin

Muistatko miltä Matkus näytti, kun Googlen kamera kuvasi aluetta ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten? Savon Sanomat selvitti, miten katukuva Kuopiossa on muuttunut

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.