Sekaisin yskänlääkkeellä

Yskänlääke Resilar on osoittautunut niin huumaavaksi aineeksi, että se on pysyvästi Lääkelaitoksen seurannassa. Apteekeissa sitä myydään vain pullo kerrallaan luotettavan oloisille asiakkaille.

Lääkelaitos selvitti viimeksi tänä talvena Resilarin väärinkäyttöä. Se totesi, ettei myrkytyksiin johtanutta laajamittaista käyttöä ole ollut ja ettei Resilaria ole aihetta muuttaa reseptilääkkeeksi.

Resilarista voidaan uuttaa kotikonstein dekstrometorfaania (dxm), joka on etenkin suurina annoksina vaarallinen huumausaine.

Netissä nuorten keskustelupalstoilla on dxm:n käyttäjien kokemuksia ja ohjeita huumeen valmistukseen. Osa nuorista juo Resilaria sellaisenaan, mikä aiheuttaa päihtymyksen lisäksi ripulin.

Lääkelaitoksen osastopäällikön Erkki Palvan mukaan Resilarin päihdekäyttö on ollut tiedossa jo 1980-luvulla.

- 1980-luvun loppupuolella ratkaisuyritys oli sorbitolin lisääminen Resilariin niin, että ilman puistokemian keinoja tulee ripuli ennen kuin pää menee sekaisin.

Iisalmen I-apteekin apteekkari Ulla-Marja Savolainen kertoo, että heillä Resilar on käsikauppalääkkeiden hyllyssä muiden yskänlääkkeiden vieressä.

- Emme ole päästäneet hommaa lepsumaan, eikä sitä ole tarvinnut panna selän taakse. Meillä seurataan Resilarin menekkiä ja valvotaan nuoria, jotka sitä ostavat.

Savolainen muistelee, että Resilarin menekin viime huippu oli reilu vuosi sitten. Silloin koko apteekin henkilökunta kiinnitti lääkkeen myyntiin erityistä huomiota.

Aiheesta lisää sunnuntain Savon Sanomissa.