Seppo Kääriäinen jättää eduskunnan tämän vaalikauden jälkeen – "Lähes 50 vuotta sylkykuppina riittää, mutta plussamerkki kääntyy päällimmäiseksi"

Pitkän linjan keskustalainen kansanedustaja, ministeri Seppo Kääriäinen ei lähde ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa. Hän kertoo päätöksestään Twitterissä ja kotisivuillaan.

 

Hän perustelee asiaa muun muassa politiikan murroksella.

– Keskustakin on elänyt jo tovin uudenlaista aikaa; mennyt tiedetään, tuleva on avoin. Nikamakohdassa on siistiä antaa tilaa politiikan nykymeininkiin ja -tyyliin paremmin sopiville voimille.

Kääriäinen on ollut mukana politiikassa vuodesta 1970 ja eduskunnasta vuodesta 1987 lähtien.

– Eikös se ole tarpeeksi? hän kysyy.

Kääriäinen on toiminut pitkällä eduskuntaurallaan kauppa- ja teollisuusministeri sekä ministeri ulkoasiainministeriössä Esko Ahon hallituksessa vuosina 1993–1995.  Vuosina 2003–2007 hän oli puolustusministerinä Matti Vanhasen hallituksessa.

Hän on toiminut myös keskustan puoluesihteerinä 1980–1990, puolueen varapuheenjohtajana 1994–2000 ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana 1991–1993.

Kääriäinen sai ministerin arvon kesäkuussa 2017.

– Pitkä on ollut matka. Monessa on oltu. Paljon on tehty. Jossakin on onnistuttu. Liian monessa on tullut takkiin. Se, mikä on saavutettu, on yhdessä tehty – ja vain yhdessä.

– Myönteisilläkin asioilla on kääntöpuolensa. Mieleen on muljahtanut lappilaisen ex- kansanedustajan Hannes Mannisen lohkaisu: ”41 vuotta julkisena kusitolppana riittää.” Kuusamon miestä mukaellen ”lähes 50 vuotta sylkykuppina” riittää. Mutta plusmerkki kääntyy lopunperin päällimmäiseksi.

– Kirjoitan näistä ilmiöistä kirjan – jos ei julkisuuteen, niin pöytälaatikkoon.

Kääriäinen aikoo ryhtyä politiikan tarkkailijaksi ja kommentoijaksi.

– Se on politiikan entiselle tutkijalle vähintään yhtä mieluisaa kuin politiikan tekeminen.