Seppo Ylä-Herttualalle jättiapuraha – auttaa uusia sydänhoitoja KYSissä

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt kuopiolaiselle akatemiaprofessorille Seppo Ylä-Herttualalle erittäin tavoitellun ERC Advanced Grant -tutkimusapurahan vuosiksi 2020–2025.

Kyse on yhdestä Euroopan arvostetuimmista ja vaikeimmin saatavista apurahoista. Tutkimusapurahan suuruus on 2,5 miljoonaa euroa. On poikkeuksellista, että apuraha myönnetään nyt jo kolmatta kertaa peräkkäin samalle tutkijalle. Suomessa kukaan ei ole aikaisemmin yltänyt vastaavaan.

Apuraha myönnettiin tutkimukseen, jonka kohteena on vaikea sepelvaltimotauti ja sydämen vajaatoiminta.

Hankkeessa kehitetään uusia verisuonen kasvutekijämolekyylejä. Ne mahdollistavat niin sanotun biologisen ohitusleikkauksen, jolla pyritään parantamaan sekä hapenpuutteesta kärsivän sydämen verenkiertoa että tehostamaan varsinkin vajaatoiminnasta kärsivän sydämen aineenvaihduntaa ja energiansaantia.

Hankkeessa käytetään pitkälle kehitettyjä katetrimenetelmiä, joilla geeninsiirrot suoritetaan paikallisesti sydänlihakseen sekä sydämen kammioiden sisäpinnalta että käyttäen antotienä sydämen laskimoverkostoa.

Hankkeeseen kuuluu uusien geeninsiirtovektorien kehitys sekä testaaminen soluviljelmissä ja tämän jälkeen hiirimalleissa.

Vastaavaa kehitystyötä ei ole menossa missään muualla maailmassa. Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutti sekä Kuopion yliopistollisen sairaalan sydänkeskus ovat selkeitä edelläkävijöitä koko maailmassa biologisen ohitusleikkauksen ja sydämen vajaatoiminnan geenihoidon kehittämisessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.