Siilinjärven tapahtuma veti yli 800 juhlijaa

Itsenäisyyspäivän juhla kokosi yli 800 esiintyjää ja vierasta keskiviikkona Ahmon koululle Siilinjärvelle. Lämminhenkinen tapahtuma loi yhteisöllisyyttä ja kokosi yhteen nuoret ja vanhat.

Ohjelmassa oli aikuisten ja lasten kuoroesityksiä, juhlapuhe, kahvittelutuokio ja lopuksi tanssia.

Kunnan kulttuurikoordinaattori Hanna Kauhanen kertoi, että juhlan järjestelyt vaativat paljon talkootyötä.

– Esityksiä harjoiteltiin paljon. Tapahtumaa alettiin suunnitella yli vuosi sitten, hän sanoi.

Myös nuoret osallistuivat talkoisiin. Esimerkiksi 15-vuotiaat Jennica Bolodin ja Iida-Lotta Kolehmainen huolehtivat vaatesäilytyksestä.

– Itsenäisyyspäivä on sujunut hyvin, Bolodin sanoi.

Johtava kanttori Vesa Kajava esiintyi juhlassa. Yhdeksänvuotias Ella ja viisivuotias Veera seurasivat jännittyneitä, kun isä soitti urkuja ja Anna Räsäsen johtama mieskuoro lauloi Finlandian.

Yleisö ihasteli, kun nuoret Lassi Kokkonen ja Saaga Bruun tanssivat tangon Satumaa.

Monen vieraan itsenäisyyspäivän vietto oli ollut perinteinen. Helka ja Esa Jääskeläinen olivat käyneet aamulla kirkossa ja ruokailleet sen jälkeen.

– Olemme osallistuneet Siilinjärven itsenäisyyspäiväjuhlaan vaihtelevasti, Esa Jääskeläinen muisteli.

Juhlavieraat Marja ja metsäalan Veli-Matti Kavilo olivat seuranneet päivällä sotilasparaatia Kuopiossa. Paraatin katsominen oli ollut myös GTK:n entisen pääjohtajan Elias Ekdahlin ja Helena-rouvan ohjelmassa.

– Linnan juhlien katsominen televisiosta on illan ohjelmassa, Elias Ekdahl huomautti.

Koska vieraita oli paljon, heidät vastaanottamisensa vei aikaa. Kunnanjohtaja Vesa Lötjönen ja Seija-rouva tekivätkin ison kättelyurakan. Urakastaan selvisi hyvin myös juhlan juontaja Janne Puustinen.

Juhlapuheen piti Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve. Hän kiitti sotiemme veteraaneja ja tähdensi kansallisen identiteetin tärkeyttä ja sen arvostamista.

– Olemme saaneet hienon Suomen maaksemme. Millaisen Suomen haluamme jättää jälkeemme? Siihen voimme kaikki vaikuttaa. Toivon että maamme on jatkossakin yhteisöllisesti vahva, välittävä ja toisistamme huolta pitävä, turvallinen maa. Maa, jossa huomioimme toisemme ja olemme yhteisöllisesi vahvoja. Maa, jossa ihmiset ja luonto ovat sopusoinnussa keskenään. Maa, jossa kaikilla on turvallista olla. Maa, joka arvostaa ja kunnioittaa erilaisuutta unohtamatta omaa itseään ja omaa historiaansa, Helve sanoi.

Hän painotti nuorison roolia.

– Suomessa on hyvä nuoriso. Se on koulutetumpi, kansainvälisempi, avoimempi ja keskustelevampi kuin koskaan. Olen varma ja vakuuttunut, että voimme tältä osin katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen, Helve kertoi.