Sinilevää havaittu Pohjois-Savon järvissä

Kesäkuun viileys piti alkukesän kukinnot kurissa, ja näin ollen Pohjois-Savon ensimmäiset sinilevähavainnot tehtiin vasta heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

Sinilevähavaintoja on tullut viikon aikana kolmelta vakioseurantapaikalta: Onkivedeltä, Haukivedeltä ja Kallaveden Oravilahdelta. Kallaveden Väärälahdelta on tuli kansalaiselta sinilevähavainto viime viikonloppuna. Kaikissa havainnoissa sinilevän määrä oli vähäinen.

Yleensä kesäkuun aikana on havaittu yksittäisiä sinileväkukintoja, mutta runsaimmat esiintymiset ajoittuvat heinä–elokuulle.

Maakunnan järvien ensimmäisten sinilevähavaintojen lykkääntyminen heinäkuulle on ollut leväseurannan historian aikana harvinaista, mutta ei täysin poikkeuksellista. Myöskään vuosina 2012 ja 2015 sinilevää ei havaittu vielä kesäkuussa. Muuten leväseurannan käynnistymisestä, vuodesta 1998 alkaen, sinileväkukintoja on joka vuosi ollut jo kesäkuun loppuun mennessä.

Ilman viileä lämpötila vaikuttaa järvien pintavesien lämpötilaan ja hillitsee sinileväkukintoja. Kallaveden ja Pielaveden pintaveden lämpötila on pysynyt lähes koko alkukesän vuosien 2012–2016 keskiarvoa viileämpänä.

Järvien sinileväkukinnat ovat lisääntyneet