Sinilevää on paikoin runsaasti – Savon järvissä kuitenkin vielä vähän

Ajankohtaan nähden sisävesillä esiintyy sinilevää normaalia enemmän, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke. Suomenlahdella ja Saaristomerellä on paikoin havaittu rannikoilla runsaasti levää.

Erittäin runsaita kukintoja on havaittu kahdessa järvessä Uudellamaalla ja yhdessä järvessä Varsinais-Suomessa. Uudellamaalla runsaita kukintoja löytyi Tuusulanjärvestä ja Rusutjärvestä. Varsinais-Suomessa erittäin runsaasti havaintoja on tehty Kiskon Kirkkojärvellä.

Runsaita sinilevähavaintoja on tehty 18 havaintopaikalla Etelä-, Keski- ja Itä-Suomen alueilla.

Savon järvissä levähavaintoja on kuitenkin tehty vain vähän. Levää on hieman Siilinjärven Ahmon havaintopaikalla, Leppävirralla Unnukassa sekä Etelä-Savossa Kyyvedellä ja Mikkelin Pitkäjärvessä. Kallavedeltä levähavaintoja ei ole lainkaan.

Sinilevien kukintakausi on käynnissä Etelä- ja Lounais-Suomen merialueilla. Suomenlahden ja Saaristomeren rannikoilla on paikoin havaittu runsaasti sinilevää. Jos sää pysyy tyynenä ja vesi lämpenee, sinilevien kukinta voi voimistua myös Suomenlahden avomerialueilla.

– Merellä on aika paljonkin sinilevää, selvästi kukintakausi on käynnistynyt, sanoo Syken vanhempi tutkija Sanna Suikkanen STT:lle.

Kukinnat ovat Itämerellä yleensä runsaimmillaan heinä-elokuussa. Suikkasen mukaan leväkausi on hieman etuajassa, sillä kausi alkaa yleensä vasta heinäkuun loppupuolella.

– Toukokuu on saattanut vaikuttaa tilanteeseen. Vedet ovat lämminneet vähän nopeammin kuin yleensä tai sitten lämpötila on mennyt jonkin kriittisen lämpötilan yli. Se on saattanut auttaa sinilevien kasvua.

Avomerellä veden pintalämpötila on pääosin 15 astetta tai hieman alle. Rannikolla vesi saattaa olla lämpimämpää.

Uimarannoilla on tehty jonkin verran levähavaintoja. Suikkasen mukaan havainnot ovat hyvin paikallisia, ja uimarantojen tilanne kannattaa tarkistaa kuntien tai kaupunkien nettisivuilta.

Sinilevää voi testata esimerkiksi tikulla. Jos levälautta hajoaa hippusina veteen tikulla kokeiltaessa, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä sen sijaan jää roikkumaan keppiin, tikkuun on osunut jokin muu levä.