Sinilevä on saapunut Savoon – havaintoja tehty jo viidessä paikkaa

Pohjois-Savossa on tehty kesän ensimmäiset sinilevähavainnot. Ely-keskuksen mukaan levää on havaittu ainakin Unnukalla, Lapinlahden Onkivedellä, Pielavedellä ja Tervon Tallusjärvellä. Viimeksi mainitulla levää on ollut runsaasti.

Tällä viikolla ely-keskus sai lisäksi levänäytteen Kuopion Kuttajärveltä, jossa oli havaittu erittäin paljon levää viime viikonloppuna. Kukinnan aiheuttajaksi paljastui Dolichospermum lemmermannii- sinilevä, joka on yksi tyypillisistä alkukesän kukintojen muodostajista.

Ely-keskus pitää maakunnan levätilannetta maltillisena. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä-elokuussa.

Sinilevän kukintaa ovat edistäneet lämpimät säät, jotka ovat lämmittäneet pintavesiä. Kallaveden pintalämpötila oli keskiviikkona 16,5 °C, mikä on 1,9 °C ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi ja Pielaveden Säviän 18,8 °C, mikä on 3,7 °C ajankohdan keskiarvoa korkeampi.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää, kertoo ely-keskus. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.

Sinilevät tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.