Sirkus Muikku hämmästyttää Kaavilla

Sirkustoiminta elää ja voi hyvin Kaavilla. Kuusi vuotta sitten perustettu Sirkus Muikku on kasvanut vuosi vuodelta ja tälläkin kertaa sen ensimmäinen kevätnäytös esitettiin täydelle salille Kaavin koulukeskuksella.

–Sirkuksella menee älyttömän hyvin. Yhdeltäkin luokalta taitaa olla kymmenen lasta mukana eli käytännössä puolet koko luokasta. Kaveripiiri vetää aina mukaan uusia, Sirkus Muikun perustaja ja "tirehtööri" Timo Hatakka iloitsee.

Kouluikäisille tarkoitetun sirkuksen suosio on Kaavilla suurta. Tämän kevään näytöksessä ryhmän mukana on yli 40 esiintyjää.

–Monena vuonna jää lapsia jonoon, kun kaikki eivät mahdu mukaan, Hatakka kertoo.

 

Kevätnäytös on muodostunut Sirkus Muikun lyhyehkössä historiassa jo perinteeksi. Tänä vuonna esitys järjestetään viidettä kertaa. Perjantain koululaisnäytöksessä mukana oli tv-kameroitakin.

–Lapsille näytökset ovat todella tärkeitä. Se motivoi paljon, kun pääsee esiintymään, Hatakka tietää.

Taitoa esiintyjillä riittää. 15-vuotias Mari Pyykkönen on harrastanut sirkusta viiden vuoden ajan. Hänen bravuurinaan on ilma-akrobatia.

–Se on sitä, että keikutaan ilmassa trapetsilla, hän selvittää.

Pyykkösen temput näyttävät hurjilta. Ilmassa roikkuva trapetsirengas on vain työväline, jonka ympärillä nuori nainen tanssii kuin painovoimaa ei olisikaan.

–Tässä joutuu hakemaan rohkeutta, että uskaltaa ylittää itsensä. Se motivoi yrittämään entistä lujempaa, kun yleisöön tulee tuttuja katsomaan, hän hymyilee.

Pyykkösen kanssa samanikäinen Ilari Hatakka on ollut sirkuksen mukana kuusi vuotta. Ilma-akrobatia ei silti ole hänen lajinsa.

–Sitä en vaan osaa, nuori mies virnistää.

Sen sijaan jongleeraus on hänen erikoisalaansa. Hyppysissä pysyvät niin pallot kuin keilatkin.

–Vähän jännittää ennen esitystä, mutta tempuissa onnistuminen on palkitsevaa.

 

Perjantain näytöksessä onnistumisen riemu oli luettavissa paitsi lasten kasvoilta myös yleisön reaktioista. Ihmetys muun muassa akrobatiaesityksiä kohtaan on sitäkin suurempi, kun otetaan huomioon, että sirkuslaisilla on varsinaiset harjoitukset vain kerran viikossa.

Korkea taitotaso on seurausta korkeasta motivaatiosta. Sen Timo Hatakka taas uskoo johtuvan ihmisen perusluonteesta.

–Ihmisillä on varmaan tarve tehdä kaikkea hassua. Meillä käy paljon vierailevia opettajia ja tuntuu, että mitä "hölmömpi" temppu, sitä innokkaampia lapset ovat sitä opettelemaan, Hatakka nauraa.

Lajin liikunnallisesta luonteesta huolimatta Hatakka vakuuttaa, ettei sirkusharrastajan tarvitse välttämättä olla urheilullinen.

–Tämä on sellaista kieliposkessa hassuttelua, ei vakavaa kilpailua kuten joissain muissa harrastuksissa.

 

Sirkus Muikku esiintyy Kaavin koulukeskuksen pienessä salissa tänään kello 13 ja 16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.