Sisä-Savon seutukunnan muistoja nälkävuosilta

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa olevaan perinteen ja nykykulttuurin kokoelmaan on tallennettu runsaasti muistitietoa eri paikkakunnilta.

Savon Sanomat julkaisee SKS:n luvalla 1860-luvun nälkävuosia koskevia tekstejä, joista suurin osa on kirjattu 1930-luvulla. Tuolloin eli vielä paljon kertojia, joilla oli omakohtaisia muistoja tapahtumista.

Kertomukset on järjestetty seutukunnittain ja pitäjittäin. Jokaisen yksittäisen tekstin perässä on kertojan ja tallentajan nimi, tallennusvuosi sekä viittaus alkuperäiseen arkistolähteeseen.

Tekstit on kopioitu sellaisina kuin ne löytyvät arkiston paperista korteista. Siksi kielen kirjoitusasussa on vaihtelua ja murteen mukaisia merkintöjä.

 

Tervo

Minä olin kaheksan vuotias kun ol ne suuret näläkä vuoet, ja sillon kuol äet.

Sen näläkä talaven eilus kesä ol niin hallanen että meijjännii talossa ei suatu ei yhtäkakkua. Lumettii sulivat vasta vähä ennen juhannusta. Kylvöt myöhästyvät paljo, ja kun syksyllä tul hallat nii aekasee ei siitä tullu kerrassa mittää.

Sitte talavella kun tul rutto, immeisiä kuil ihan mahottomasti. Ruumiita ol ihan isoja kasoja haatuumualla kun eivät mitenkää ennättännä koekkia haauvata.

Kerjäläisiä kuluki isoja laamoja, ja nehän ne niitä taatia kuletti.

Kertoja: Juho Tuovinen, maanvilj., s. 1854.

Tallentaja: Jaakko Tuovinen. 1938.

SKS:n arkisto PK 24: 4391

Suurten nälkävuosien karut muistot Savosta